Prevenirea violenței domestice, creșterea gradului de conștientizare cu privire la gravitatea fenomenului violenței domestice atât la nivelul populației cât și al specialiștilor care interacționează cu victimele abuzurilor, reprezintă o prioritate a polițiștilor brăileni în anul 2024.
Polițiști din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității desfășoară activități în cadrul Campaniei de prevenire a violenței domestice „Scuzele nu schimbă realitatea!”: ,,ideea centrală a acestei campanii este să creăm un curent puternic de respingere a oricăror manifestări de violență în spațiul domestic și să încurajăm victimele să se adreseze instituțiilor și specialiștilor, de la primele semne de abuz”.
Violența domestică se manifestă la nivelul tuturor claselor sociale, indiferent de gradul de educație, de situația materială a subiecților și afectează profund atât victimele directe cât și minorii martori din aceste familii. Sunt periculoase toate actele de violență, caracterul lor repetitiv și consecințele produse, victimele fiind abuzate emoțional, fizic, sexual, izolate social. Toate formele de abuz sunt greu de probat deoarece se petrec în peste 80% din cazuri în spatele ușilor închise, fără martori din afara familiei și fără posibilitatea comunității de a interveni și sancționa prompt devianța agresorului.
La data de 23 aprilie a.c. polițiștii de prevenire au desfășurat o activitate preventiv-informativă, adresată locuitorilor din comun Romanu. Au fost transmise informații atât pentru potențialele victime dar şi informaţii pentru potenţialii agresori, în scopul descurajării săvârşirii de acte de violenţă domestică, faptele penale şi contravenţionale pentru care pot fi pedepsiţi agresorii în cazul actelor de violenţă săvârşite asupra membrilor de familie, ordinul de protecţie provizoriu şi ordinul de protecţie care pot fi emise împotriva acestora, recomandări pentru gestionarea prin metode care exclud violenţa, a situaţiilor conflictuale apărute în mediul familial.
Cu această ocazie, au fost prezentate și funcțiile aplicației Bright Sky, aplicație dezvoltată și adaptată pentru România, în cadrul unui parteneriat al Fundației Vodafone România cu Poliția Română (prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității), Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania.
Bright Sky RO disponibilă în App Store și Google Play Store, în limbile română, engleză și maghiară, este un instrument digital gratuit, care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, oferind asistență și informații utile persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care vor să ajute în astfel de cazuri, inclusiv specialiștilor care își desfășoară activitatea în strânsă legătură cu fenomenul violenței domestice sau altă manifestare a violenței de gen.
În cazul faptelor circumscrise violenței domestice, Poliția poate acționa ca urmare a sesizărilor:
- prin Sistemul Unic de Apeluri de Urgență SNUAU 112;
- formulate în scris (inclusiv prin mijloace de comunicare electronică) sau oral, direct ori telefonic la sediul unităților de poliție de către persoanele implicate în actele de violență domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violență domestică sau de către alte persoane;
- din oficiu.