Reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, din cadrul Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității au derulat în zilele de 10 și 11 aprilie, la Școala Gimnazială „Sfântul Andrei”, activități de informare preventivă cu peste 150 elevi. Tema centrală a fost prevenirea victimizării minorilor cu accent pe prevenirea consumului de substanțe psihoactive și a implicării în operaţiuni ilicite cu astfel de substanţe.
Eforturile de a preveni abuzul de substanțe interzise în rândul adolescenților ar trebui să înceapă încă din copilărie, prin educație și informare legată de consumul de substanțe psihoactive, încurajarea unor comportamente sănătoase și o comunicare solidă cu părinții. Existența unor modele pozitive în familie, susținerea familiei precum și o comunicare bună cu părinții pot ajuta adolescentul să aibă un nivel ridicat de încredere de sine și să facă alegeri potrivite.
În acest context, la nivelul județului Brăila se desfășoară campania de informare a elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar „Drogul – fericire iluzorie sau calea spre prăpastie? Informează-te corect!”, campanie locală inițiată și implementată de Inspectoratul de Poliție Județean Brăila. Activitățile informativ-preventive desfășurate de polițiștii brăileni se circumscriu acestei campanii de prevenire, elevii fiind informați despre efectele pe care consumul de substanțe interzise le pot avea asupra dezvoltării fizice, emoționale, asupra performanțelor școlare și asupra sănătății, cu accent pe riscul implicării în calitate de victime sau chiar de autori, în diferite fapte ilegale. Adolescenții prezenți au fost încurajați să testeze ochelarii tematici din dotarea polițiștilor de prevenire, ochelari special concepuţi pentru a induce celor care îi poartă efectele consumului de alcool, respectiv de droguri.
Siguranța minorilor reprezentă o prioritate de intervenție preventivă la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, defășurarea de activități informative-preventive urmând să continue atât în unitățile de învățământ, cât și în zonele frecventate de copii și de părinți.