În contextul fenomenelor hidrometeorologice prognozate pentru această perioadă, în data de 14.09.2024 ora 13.00, continuă misiunile pentru salvarea persoanelor, limitarea și înlăturarea efectelor, în județele GL, VS și BC.
Situația cea mai dificilă se înregistrează în județul GL, mai exact în 12 localități (Pechea, Drăgușeni, Grivița, Costache Negri, Berești, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Cudalbi, Corod, Tudor Vladimirescu, Băneasa și Vameș), unde sunt înregistrate pagube semnificative, fiind afectate mai mult de 5000 gospodării. Până la momentul raportării, 252 de persoane au fost evacuate, iar, din nefericire, 4 persoane au decedat din cauza manifestării codurilor de vreme rea.
De asemenea, în județul VS se înregistrează efecte în 5 localități, unde 40 de persoane sunt evacuate și mai multe gospodării sunt afectate de ape.
Totodată, în județele GL și VS traficul rutier este afectat pe 3 drumuri naționale (DN 24D, DN 25 și DN 26) și 10 drumuri județene (DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254, DJ 255).
Pentru gestionarea situației în mod eficient, în județele afectate sunt activate grupele operative, iar în județul Galați este crescută capacitatea operațională.
În sprijinul comunităților afectate, acționează în teren peste 700 de cadre ale MAI (pompieri, polițiști, jandarmi și IGAv), precum și 217 mijloace de intervenție.
De asemenea, în sprijinul forțelor de la fața locului, MAPN acționează cu personal și mijloace din județele GL și VS, precum și personal din cadrul autorităților administrației locale și structurilor locale ale instituțiilor și autorităților cu atribuții în asigurarea răspunsului.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a realizat MANEVRA DE FORȚE prin suplimentarea în județul Galați cu 70 de cadre care acționează cu 23 de bărci, 13 autospeciale de primă intervenție și comandă, 8 autocamioane de intervenție, 1 motopompă remorcabilă, din județele BC, BR, BZ, CL, CV, HR, IL, IS, PH, TL, VS, VN, precum și de la B-IF și USISU Ciolpani.
De la nivelul ISUJ GL s-a solicitat autorităților administrației publice locale pornirea SISTEMELOR DE AVERTIZARE-ALARMARE A POPULAȚIEI.
Totodată, au fost emise mesaje de informare a populației prin sistemul RO-ALERT la nivelul a 2 județe ( GL și VS ).
Având în vedere situația gravă produsă de ploile și inundațiile consecutive care au apărut în nordul județului Galați și în județul Vaslui, la nivelul Ministerului Sănătății s-a organizat o celulă de criză condusă de ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila împreună cu secretarii de stat Adriana Pistol și Alexandru Rogobete, pentru asigurarea asistenței medicale pentru populația din zonele afectate.
Ministerul Sănătății este în legătură permanentă cu autoritățile locale și cu Direcțiile de Sănătate Publică a județelor Galați și Vaslui pentru asigurarea de vaccin antitetanic și vaccin hepatitc A, pentru copiii din localitățile afectate.
La Spitalul Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Galați sunt disponibile paturi în secția de ATI și dacă vor exista alte solicitări se va asigura transportul pacienților și la alte unități sanitare.
O ambulanță aflată în misiune a fost surprinsă de ape, iar echipajul este în siguranță.
Până în momentul de față, ca urmare a inundațiilor, au fost înregistrate 4 decese în județul Galați.