Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila organizează în perioada 23 aprilie – 8 mai expoziția documentară „O bibliotecă fără bibliotecari este ca o casă nelocuită (Nicolae Iorga)”, dedicată Zilei Mondiale a Cărții și a Dreptului de Autor și Zilei Bibliotecarului.
23 aprilie marchează trecerea în eternitate a doi titani ai literaturii universale, William Shakespeare și Miguel de Cervantes, precum și a altor scriitori: scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega (1616), poetul englez William Wordsworth (1850), scriitorul francez Jules Barbey d’Aurevilly (1889) și poetul englez Rupert Brooke (1915).
Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată Ziua Bibliotecarului din România, astfel că în România, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor.
„După cum afirmă John Lubbock, «cărțile sunt pentru omenire ceea ce memoria este pentru individ. Ele conțin istoria rasei umane, descoperirile ei, înțelepciunea și inteligența acumulate de secole, ele oglindesc minunile și frumusețile naturii; ele ne susțin în nenorocirile noastre, ne consolează în tristețile și necazurile noastre, fac din orele noastre de plictiseală – ore de încântare, ne îmbogățesc mintea cu gânduri binefăcătoare, ne fac să ieșim din noi înșine și din mizeriile noastre».
Cartea, elementul educativ şi formativ, este depozitată într-un spaţiu cultural, biblioteca, unde bibliotecarul are rolul de a pune în valoare documentele din fondul de carte şi de a provoca comunitatea la o întâlnire specială cu universul cunoaşterii.
Bibliotecarul provoacă la lectură comunitatea şi stimulează publicul să participe la viaţa culturală prin promovarea evenimentelor culturale cu ajutorul afişelor. Colaborează cu instituţii culturale sau de învăţământ, oferă informaţii despre modul de obţinere a permisului de bibliotecă, accesarea catalogului on-line, împrumutul cărţilor şi alte servicii oferite de bibliotecă. Cu ajutorul bibliotecarului, instituţia este un loc de socializare, prin organizarea unor manifestări culturale, în care are loc reuniunea cetăţenilor şi schimbul de idei şi informaţii. Este un ghid spre tărâmul cunoaşterii, care îndrumă pe fiecare cititor care a trecut pragul instituţiei”, spune Silvia Iacob, bibliotecar.