PENSULA CARE SPUNE, GÂNDEȘTE ȘI CÂNTĂ, expoziție documentară organizată la Sala de Lectură a Bibliotecii Județene Panait Istrati Brăila la 85 de ani de la moartea pictorului român Nicolae Tonitza (13 aprilie 1886- 26 februarie 1940).
Pictor, grafician, literat, critic de artă şi profesor, Nicolae N. Tonitza este una dintre personalitățile emblematice ale artei româneşti moderne. Cunoscut drept pictorul copiilor, datorită portretelor pe care le-a realizat avându-i drept inspirație pe cei trei copii ai săi (Irina, Catrina și Petru) dar și pe Fiica pădurarului, Fiica clovnului ori pe Katiușa lipoveanca, Tonitza pătrunde în sufletul micilor sale modele și reușește să expună inocența și puritatea acestora, având o rară înțelegere a copilăriei. Tonitza este un pictor de compoziție, când liric, când dramatic. Sinceritatea îl caracterizează, iar punerea în pagină este aportul lui de pictor cu mare experiență. Chiar când redă prizonieri, oameni săraci și dramatizați, pictura lui conține o finețe care o face și mai convingătoare. Pictura sa poartă amprenta celei mai clare autenticități, în care culoarea a jucat un rol principal.
În arta sa, desenul a rămas și el ca un document tragic, dar real. Coada la pâine, sumbru, realist și emoționant reprezintă o capodoperă a desenului. Dintre cele mai cunoscute lucrări ale artistului amintim: Grădina din Văleni, Soția artistului, Femei sărace la cimitir, Omul unei lumi, În mahala, Cusătoreasa, Vatra, Casa dascălului, Nud, Maternitate, Nina în verde, Vas cu trandafiri, Nud pe fond decorativ, Cap de copil, Scara hanului Caramiti. Pictura sa pare uneori decorativă, dar ea știe să invite privitorul să se emoționeze, conturând un artist fabulos a cărui pensulă spune, gândește și cântă, așa cum scria Tudor Arghezi despre opera lui. A expus în țară şi în străinătate, la Barcelona, Amsterdam, Bruxelles, iar în 1925 a întemeiat Grupul celor patru, alături de Oscar Han, Francisc Şirato şi Ştefan Dimitrescu. Ceea ce i-a unit n-a fost numai o caldă prietenie, ci și conștiința demnității și a datoriei lor de artiști.
Numeroase monografii, enciclopedii și albume de artă sunt puse la dispoziția publicului la Sala de Lectură, unde vă invităm să le răsfoiți sau să studiați opera și viața marelui Tonitza.
Expoziția este realizată de Dana Iuliana Gheorghe, bibliotecar.