Muzeul Brăilei „Carol I” a organizat în această lună prima expoziție personală dedicată lui Mihail Gavrilov în ultimii 55 de ani, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la nașterea artistului.
Expoziția de pictură și grafică „Mihail Gavrilov. 125 de ani de la naștere” cuprinde douăzeci și opt de lucrări de pictură și grafică aparținând intervalului 1932 – 1967.
Pictor, gravor, scenograf, Mihail Gavrilov (09.12.1899, Ismail – 28.09.1968, Brăila) a fost, alături de Gheorghe Naum și Sorin Manolescu, unul dintre întemeietorii instituțiilor artistice locale. Autodidact, a deprins desenul și pictura mai întâi sub îndrumarea părintelui său, reputatul problemist de șah Constantin Gavrilov. Ulterior, dezvoltarea sa artistică a beneficiat de pe urma prieteniei cu pictorii brăileni Gheorghe Naum și Sorin Manolescu, pe care i-a întâlnit în 1933 și împreună cu care a format, între 1939 și 1943, Grupul „Dunărea de Jos”.
A debutat în 1935 la Salonul Oficial, în cadrul căruia avea să primească, în anii următori, câteva distincții care i-au consolidat încrederea în drumul ales: Premiul Fundației Simu pentru desen, în 1936, apoi Premiile pentru pictură și pentru desen în 1937. Curând, împrejurările dramatice ale cedării Basarabiei l-au forțat să-și părăsească orașul de rezidență, Vâlcov, împreună cu întreaga familie. Cu ajutorul lui Sorin Manolescu, s-a stabilit definitiv la Brăila în 1941. În anul următor a fost angajat ca funcționar la Întreprinderea Metalurgică Dunăreană, pentru care a realizat și lucrări de pictură și pavoazare. În 1950 s-a transferat ca pictor scenograf la Teatrul de Stat Brăila (astăzi, Teatrul „Maria Filotti”), în cadrul căruia a înființat și condus Teatrul de Păpuși. În același an, a devenit membru al Colectivului Artiștilor Plastici din Brăila, viitorul Cenaclu local al Uniunii Artiștilor Plastici. Ultima etapă a carierei îl relevă la fel de activ ca întotdeauna: a predat desenul la Școala Populară de Artă din Brăila, a realizat scenografia pentru numeroase piese de teatru și a fost până la sfârșitul vieții o prezență constantă în expozițiile colective locale și regionale.
Expoziția este deschisă la Galeria „Gheorghe Naum” (Piața Traian nr. 3, intrarea prin Calea Galați) până pe 29 decembrie, inclusiv, de miercuri până duminică, între orele 09:00 și 17:00.
Organizator: Alina-Ruxandra Mircea, muzeograf – Serviciul Cercetare, Documentare, Valorificare
Restaurator: Emanuela Laura Enache – Serviciul Evidența și Protejarea Patrimoniului
Conservator: Rodica Liliana Gâță – Serviciul Evidența și Protejarea Patrimoniului
Grafica afișului: Fatme Nistoroi, muzeograf – Serviciul Relații cu Publicul