Fermierii sunt nemulțumiți pentru că li se usucă în câmp culturile de floarea-soarelui și porumb și nu le pot iriga deși au încheiat contracte cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF). Nina Gheorghiță, liderul organizației APA Brăila, a precizat că sistemul de pompare învechit se defectează des, iar unele reparații nu pot fi făcute în plin sezon de irigat.
Apa pe canalele ANIF fie a scăzut la un debit foarte mic, fie a secat cu totul, apărând probleme tehnice precum cele de la stația de repompare a ANIF de la Spiru Haret din județul Brăila, care nu funcționează de aproape o săptămână. Fermierii acuză că din cele 3 pompe ale stației Spiru Haret, una este stricată. Stația de la Spiru Haret a fost vizitată de ministrul Agriculturii pe 7 martie, imediat după ce a fost reabilitată.
Stația de repompare a ANIF de la Spiru Haret Brăila, ce alimentează sudul județului Brăila și o parte din județul Ialomița, nu funcționează de circa o săptămână. Culturile se usucă din lipsa apei. Fermierii spun că au instalațiile de irigat în câmp, stații de pompare funcționale dar fără apă
”De două săptămâni avem mari probleme cu apa în județul Brăila, cel puțin, aici unde zilnic eu și colegii mei din conducerea organizației APA Brăila ținem legătura cu conducerea ANIF județeană pentru ca ne sesizează zilnic probleme membrii din organizația noastră.
Ce nu înțeleg eu, ca fermier cel puțin, este de ce nu se iese public sa ne explice cauzele și graficul de remediere al acestora. Cert este un lucru, sistemul de pompare învechit se defectează, des, iar unele reparații nu pot fi făcute în plin sezon de irigat. Am vorbit, la telefon, săptămâna aceasta, după ce s-a înregistrat din nou defecțiune la stația Spiru Haret, cu dl director Turcitu, director ANIF Brăila, și mi-a comunicat ca dintre cele 3 motoare mari de la Spiru Haret unul s-a stricat. Mi-a explicat ca pentru a fi reparat trebuie sa oprească stația, sa golească de apa în stație înseamnă câteva zile, apoi cât o mai dura reparația, nimeni nu știe întrucât sunt motoare unicat, foarte mari, apoi sa umple din nou canalele iară câteva zile…..pai ne ducem la 3 săptămâni, in cel mai optimist scenariu, timp în care nici cei care iriga acum la avarie nu vor mai putea iriga. Situația este foarte complicată. Este clar ca este o problema de planificare și organizare a investițiilor care trebuie remediata pentru sezonul viitor.
Următoarele 3 săptămâni sunt cruciale pentru culturile de primăvară.
Ca fermier, nu mai zic ca lider de organizație, nu pricep de ce nu comunica public autoritățile cu fermierii. Cu toți fermierii, ca cei care sunt în organizații cunosc cauzele din dialogul cu conducerea asociației. Comunicarea îți dă încredere ca lucrurile sunt sub control, ca autoritățile lucrează pentru tine și te respecta ca fermier/cetățean. Lipsa de comunicare, publica, se traduce in nepăsare sau lipsa de respect iar asta pe canicula de afara face sa crească și mai mult tensiunea în rândul fermierilor.
Poate acum va iesi ANIF București sau MADR-ul cu un comunicat și sa explice situația. Oricât ar fi de grea și de complicata situația fermierii au dreptul, toți, s-o cunoască dar mai ales sa vadă ce vor face autoritățile în viitor ca sa nu mai ajungem în situația aceasta!
Autoritățile mai trebuie sa înțeleagă un lucru. După 2020 fermierii, cel puțin din județul meu, au făcut investiții sa încerce să irige. Fiecare după puterile lui. Au achiziționat motopompe, tamburi, pivoți….investiții pe care trebuie sa le plătească la banca. Din ce, dacă nu au apa pe canal sa irige???”, spune Nina Gheorghiță, un fermier din județul Brăila.