În perioada iulie-decembrie 2023, la nivel național s-a derulat campania de prevenire a violenței de gen ,,Siguranța este un drept al tuturor”. Campania a fost inițiată de Poliția Română în parteneriat cu Fundația Sensiblu și Agenția ONU pentru refugiați-UNHCR.
Scopul campaniei este acela de a proteja și a promova drepturile persoanelor expuse la riscul violenței de gen, în special a persoanelor refugiate în contextul crizei de Ucraina.
Violența de gen este un termen umbrelă pentru orice act dăunător care este săvârșit împotriva voinței unei persoane și care se bazează pe diferențele atribuite social (adică de gen) între bărbați și femei, băieți și fete. Violența de gen și violența domestică rămân frecvente în Europa, ele afectând în special femeile și fetele.
Majoritatea statelor Uniunii Europene au legi ce combat violența motivată de genul sau orientarea sexuală a unei persoane, însă lipsa unei definiții comune a violenței bazate pe gen și a unor reguli comune împotriva acestui flagel ajută la perpetuarea lui. Acest lucru are consecințe negative atât la nivel individual cât și în cadrul familiei, al comunității și la nivel economic.
Astfel, în perioada iulie-decembrie 2023 polițiștii brăileni au desfășurat activități preventive: în unități de învățământ, festivaluri și concerte, în locuri intens circulate atât din municipiu cât și în localități din mediul rural.
Activitățile preventive se vor desfășura și pe parcursul anului 2024, polițiștii vor interveni constant cu măsuri preventive adecvate, adaptate nevoilor publicului țintă stabilit în urma evaluărilor la nivel național și județean. Importanța conștientizării riscurilor victimizării prin acte de violență de gen rezidă din faptul că siguranța persoanei nu este o opțiune negociată, ci este un drept.