Ca urmare a reclamației unui consumator referitoare la calitatea necorespunzătoare a preparatelor culinare din categoria grill, acestea prezentând arsuri de frigere, precum şi la alte nereguli, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Brăila a desfăşurat în data de 5 iunie o acțiune operativă de control la SC Pui la Jar SRL, situat în municipiul Brăila.
Pentru abaterile constatate, comisarii CJPC Brăila au aplicat următoarele sancțiuni:
-3 amenzi contravenționale în valoare de 8.000 lei;
-un avertisment;
-oprirea definitivă de la utilizarea în cadrul prestării serviciului de alimentație publică a 57 kg materii prime și produse finite nesigure în valoare totală de peste 1.500 lei și distrugerea acestora printr-o firmă autorizată;
-s-a dispus informarea corectă, completă si precisă în meniul disponibil în restaurant a informațiilor privind substanțele cu potențial alergen pentru fiecare preparat culinar și mențiunea “provine din produs congelat/decongelat” acolo unde este cazul.
Principalele deficienţe constatate au fost :
-nerespectarea regimului de temperatură pentru păstrarea preparetelor culinare din categoria grill-urilor și a garniturilor expuse la comercializare pe masa caldă;
-folosirea unui echipament “masă caldă” insuficient igienizat pentru expunerea la comercializare a preparatelor;
-existenta intersecțiilor de faze salubre cu insalubre (prezenta soluțiilor si a ustensilelor folosite la igienizare în spații de pregătire a preparatelor culinare);
-lipsa recipienților adecvați pentru colectarea deşeurilor menajere cu capac și acționare la pedală;
-existența, în agregatele frigorifice, în spațiile de producție a diferitelor materii prime si auxiliare fără elemente de identificare și caracterizare, fără informații privind data durabilitătii minimale; materii prime cu data durabilitatii minimale depăşită, materii prime refrigerate cu starea termică modificată prin congelare, produse finite depozitate necorespunzător;
-utilizarea, în etapele preliminare ale proceselor tehnologice de fabricare a preparatelor culinare, a unor ustensile neprofesionale cu zone deteriorate ale mânerelor, vase/oale cu deformări vizibile, cu grad avansat de uzură și depuneri grosiere de arsură, insuficient igienizate;
-lipsa monitorizării parametrilor de microclimat pentru materiile prime uscate, materiile prime refrigerate și produsele finite;
-lipsa monitorizării schimbului de ulei în friteuze și lipsa dezinfecției ouălor utilizate în procesul tehnologic de fabricare a produselor finite;
-lipsa mențiunilor, în meniul existent, a ingredientelor cu potențial alergen și a precizării că provine din produs congelat/decongelat acolo unde este cazul.