În perioada 22 – 26 ianuarie 2024 Secția Istorie Modernă şi Contemporană a Muzeului Brăilei „Carol I” va organiza mai multe activități culturale și de pedagogie muzeală, pentru a marca împlinirea a 165 de ani de la Unirea Principatelor.
Astfel, luni, 22 ianuarie 2024, la Colegiul Național „Nicolae lorga” a avut loc dezbaterea cu tema „Cuza, primul domn al Principatelor Unite Române”.
Coordonatori: muzeograf Viorica Preda, Secția Istorie Modernă și Contemporană a Muzeului Brăilei „Carol I”, prof. Emelina Moraru și prof. dr. Mariana Andrașoae. Au participat elevii claselor a X-a F și a XII-a E de la „Nicolae Iorga”.
Tot luni, 22 ianuarie, la Școala Gimnazială „Ion Băncilă” din municipiu au avut loc alte două activități de tip dezbatere, cu tema „Modernizarea Principatelor Unite”.
Coordonatori: muzeograf Viorica Preda și profesorii Silvia Manea, Camelia Mustață și Marioara Popa. Au participat elevii claselor a VII-a și a VIII-a de la „Ion Băncilă”.
Astăzi, 23 ianuarie, la Școala Gimnazială „Fănuș Neagu” din municipiu s-a desfășurat un simpozion dedicat Micii Uniri, cu tema „Uniți în cuget și-n simțiri”.
Coordonatori: muzeograf Viorica Preda, prof. Emilia Marilena Luntraru, director, prof. Petruța Calu, director adjunct, prof. Marian Paraschiv și profesor Valentina lancu. Au participat elevii claselor a IV-a și elevii claselor de gimnaziu ai Școlii „Fănuș Neagu”.
Vineri, 26 ianuarie 2024, de la ora 9.00, la Muzeul Brăilei „Carol I”, în colaborare cu Centrul Școlar de Educație Incluzivă Brăila – Tichilești va avea loc o activitate dedicată sărbătoririi a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, cu tema „Mica Unire la ceas aniversar”.
Coordonatori: dr. Adrian Trifan, cercetător, Secția Istorie Modernă și Contemporană a Muzeului Brăilei „Carol I”, prof. Luminița Cociaș și subinsp. Oana Iorga, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Brăila.
Afiș: Cristian Pușcașu, inginer sistem, Serviciul Editura Istros