Candidatul PNL la funcția de primar al municipiului Brăila, Cătălin Canciu, și-a prezentat recent proiectul «Brăila – orașul amfitreatru», care se referă la exploatarea eficientă a resurselor pe care le avem, în scopul atragerii în zonă a unui număr cât mai mare de turiști.
Canciu a declarat că până acum administrația locală PSD a ignorat aceste lucruri și s-a concentrat doar pe asfaltare, ceea ce poate fi un lucru benefic pentru cetățeni, într-o anumită măsură, dar nu este unul de natură să atragă turiști, fiindcă nu e interesat nimeni să vină la Brăila ca să ne vadă asfaltul: „Amfiteatrul înseamnă cultură, artă și nu în ultimul rând înseamnă a aduna comunitatea. De altfel, Brăila este unică în Europa prin această tramă stradală; dintre orașele mari, cunoscute din lume, mai este doar Buenos Aires.
Despre turismul în municipiul Brăila am constatat pe propria piele, ca să spun așa: în calitate de inspector școlar general am fost contactat de-a lungul timpului de mai multe agenții de turism care au dorit să închirieze vasul Borcea. După mult entuziasm, totul a dispărut. I-am întrebat ce se întâmplă și mi-au spus: «Este generos vasul Borcea, este extrem de frumos peisajul, dar din păcate, să venim cu un autocar de turiști până la Brăila, să consumăm o jumătate de zi pentru o călătorie de o oră – două ore cu vasul Borcea este prea mult. Brăila trebuie să fie o destinație”.
«Destinație» înseamnă obiective, iar primul pas în proiectul nostru «Brăila – orașul amfitreatru» este ca Brăila să fie acea destinație de o zi. Organic, odată cu dezvoltarea economiei, vorbim despre turismul de week-end, cazare, masa, restaurante și nu în ultimul rând, turismul de business, turismul specializat.
Noi în Brăila avem o importantă comunitate de cormorani. Mulți spun că Balta Mică a Brăilei este o delta interioară și sunt turiști care plătesc bani mulți care să facă acel tip de turism care se numește birdwatching.
Toate lucrurile astea nu se fac doar cu asfalt, cu câteva străzi asfaltate, în care noi ar trebui să avem un proiect «Veniți la Brăila, să ne vedeți asfaltul de pe străzi!».
Liberalul mai spune că trebuie reabilitat Centrul Vechi și repornite afacerile în acea zonă: „Trebuie să creezi acele atracții turistice. Centrul vechi nu se va putea reabilita/ reconstrui de pe o zi pe alta, trebuie inventariate clădirile de patrimoniu, clădirile care nu sunt de patrimoniu, dar la care trebuie reconstituite fațadele, trebuie ajutați proprietarii să le repare, pentru ca Centrul vechi al Brăilei să se transforme.
Am discutat cu un fost elev care are o mică afacere în Centrul vechi și îmi spunea de taxele foarte mari. Eu voi un primar liberal și toate afacerile din Centrul vechi vor deveni oportunități de afaceri. Vom discuta cu oamenii de afaceri, îi vom chema la discuții, astfel încât să repornim afacerile în Centrul vechi.
Trebuie să-i consumi timpul turistului. Ce să facă acel turist străin, dacă nu are nici măcar unde gusta o ciorbă de pește? Ce să facă în Centrul vechi? Totul este în paragină. Totul este dărâmat, totul este împotriva firii, placat cu gresie, cu tot felul de culori stridente. Nimic din aerul începutului de secol XX. Și bineînțeles, pustiu…”.