Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila a atras critici, după informațiile furnizate de Cătălin Chivu pe pagina sa de facebook. Conducerea DSVSA Brăila este acuzată de nerespectarea normelor legale privind despăgubirile pentru animalele bolnave sau decedate.
Conform legislației, valoarea despăgubirilor trebuie stabilită de o comisie de evaluare formată din reprezentanți ai DSVSA, Direcția Agricolă pentru Dezvoltare Rurală (DADR), Oficiul Județean de Zootehnie (OJZ) și Unitatea Administrativ-Teritorială (UAT). Această comisie este responsabilă pentru justificarea prețului acordat pe baza documentelor oficiale și a datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.
Prin Decizia 84/27.05.2024 emisă de directorul executiv al DSVSA Brăila, Peltea Costică, se stabilește un preț minim de 13 lei pe kilogram pentru bovinele afectate de leucemie sau tuberculoză, și în funcție de valoarea genetică, sexul animalului, se stabilește prețul final de către comisia de evaluare a animalelor. Tot prin aceeași decizie se stabilește un preț de 485 de lei pentru purcelul înțărcat, iar pentru suinele vii un preț de 15 lei/kg
Decizia a fost justificată doar printr-o minută a unei ședințe de lucru de la Instituția Prefectului din 9 aprilie 2024, pentru că decizia mai prevede că încetează utilizarea ca referință a prețului transmis periodic de Institutul Național de Statistică pentru despăgubirea animalelor, conform prevederilor Hotărârii 1214/2019.
Medicii veterinari, membri ai comisiilor de evaluare, sunt acum obligați să aplice acest preț minim, deși nu există o bază legală pentru aceasta, ceea ce pune o presiune inutilă și inechitabilă asupra lor prin decizia emisă de directorul executiv al DSVSA Costică Peltea.
Fermierii spun că această decizie poate să reflecte o posibilă intenție de a manipula procesul de despăgubire în defavoarea crescătorilor de animale, și se solicită intervenția ANSVSA pentru a clarifica și corecta această decizie. Crescătorii de animale din Brăila vor să fie tratați cu respect și corectitudine, nu să fie victimele unor decizii arbitrare și nelegale. Zilele trecute a fost înregistrată o suspiciune de pestă a micilor rumegătoare la o Gospodărie Particulară din localitatea Stăncuța, județul Brăila.
În prezent, în România există 37 de focare active de PMR (8 exploatații comerciale, 12 exploatații comerciale de tip A și 17 gospodării ale populației), cu un total de 218.756 animale afectate:
Județul Tulcea: 34 de focare (7 exploatații comerciale, 12 exploatații comerciale de tip A și 15 exploatații non-profesionale) – 205.271 animale afectate.
Județul Constanța: 2 focare în exploatații non-profesionale – 985 animale afectate.
Județul Timiș: 1 focar într-o exploatație comercială – 12.500 animale afectate.
Se vehiculează că, pe fondul extinderii numărului de cazuri de animale afectate de leucoză enzootică bovină să se ajungă la închiderea Vămii de la Midia ar putea duce la abuzuri suplimentare la Brăila, în special în domeniul exportului de ovine. Există planuri de a transforma Brăila într-un port major de export pentru ovine, ceea ce ar putea deschide calea pentru noi practici abuzive.