Activitatea desfăşurată de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila în anul 2024 a avut ca obiectiv general creşterea nivelului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, precum și oferirea unui serviciu public poliţienesc concentrat pe cetăţean şi pe nevoile comunităţilor locale. Priorităţile Poliţiei Române în domeniul prevenirii criminalităţii, pentru anul 2024, au fost transpuse, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, în programele de prevenire, privind prevenirea victimizării minorilor, prevenirea criminalității informatice și prevenirea violenței domestice.
În anul 2024, la nivelul inspectoratului au fost derulate în cadrul, acestor programe, 28 de proiecte şi campanii de prevenire, dintre care putem enumera campania națională „Scuzele nu schimbă realitatea”, ,,Sărbători în siguranță”, campania de prevenire a fraudelor informatice care au ca mod de operare investițiile online în acțiuni/criptomonede, campania ,,Protecție prin educație – Securitate digitală,, -Siguranța online, proiectul prevenire a violenței domestice ,,Bright Sky”, proiectul ,,Reducerea vulnerabilității la traficul de persoane în scopul exploatarii prin muncă,, împreună cu A.N.I.T.P. și Poliția de Frontieră, campania de informare a elevilor din clasele gimnaziale și liceale ,,Drogul – fericire iluzorie sau calea spre prăpastie? Informeaza-te corect!,, și programul educaţional ”Şcoala Siguranţei Tedi”.
La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, infracţiunile totale sesizate au înregistrat o scădere cu 0,93%. În cazul infracţiunilor contra persoanei, s-a înregistrat o creştere cu 3,09%, și a infracţiunilor contra patrimoniului o scădere cu 4,61%.
Din punct de vedere al infracţiunilor stradale, în anul 2024, au fost sesizate 1.702 infracţiuni stradale, cu 240 mai puține decât în perioada similară a anului 2023 (1.942 de infracțiuni sesizate), reprezentând o scădere cu 12,36%.
Pentru deservirea comunităţii, în perioada de referință, polițiştii au intervenit la 18.708 de evenimente, dintre acestea 15.202 fiind sesizate prin S.N.U.A.U. 112.
De asemenea, pentru atingerea obiectivelor propuse, în anul 2024, au fost efectuate 2.523 de acţiuni de amploare, 30.684 de controale şi 56 de razii. Totodată, în cadrul activităţilor din domeniul ordine publică, ca urmare activităţilor specifice, polițiştii au aplanat 3.702 de stări conflictuale, dintre care 3.618 intrafamiliale.
Siguranţa circulaţiei pe drumurile publice a constituit o altă prioritate a activităţii desfaşurate de I.P.J. Brăila.
Astfel, în anul 2024, poliţiştii rutieri au organizat şi executat 2.472 de acţiuni şi controale. În perioada de referință, au fost constatate 753 de infracţiuni, dintre care 357 la regimul rutier şi aplicate 26.051 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 25.615 la O.U.G. nr. 195/2002.
În anul 2024, la nivelul județului Brăila, s-au produs 72 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 28 de persoane, rănirea gravă a 62 de persoane și rănirea ușoară a altor 24.
În ceea ce privește principalele cauze generatoare ale accidentelor rutiere grave, acestea sunt indisciplina pietonală, viteza neadaptată la condițiile de drum și cea neregulamentară, neacordarea de prioritate pietonilor.
În anul 2024, la nivelul I.P.J. Brăila, pe linia prevenirii și combaterii violenței domestice au fost sesizate 1.195 de infracţiuni, din care 570 în mediul urban și 625 în mediul rural.
Comparativ cu infracţionalitatea sesizată în domeniul violenţei domestice în anul 2023 se constată o scădere cu aproximativ 1% a infracțiunilor sesizate.
În ceea ce priveşte siguranţa în şcoli, activităţile desfăşurate în unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţ au vizat punerea în aplicare a prevederilor Planului Naţional Cadru de Acţiune pentru siguranţa şcolară.
În această perioadă, au fost desfăşurate 1.531 de activităţi educative, în cadrul orelor de curs, la care au participat 51.381 de elevi. Principalele teme abordate de către poliţişti au fost prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă, a traficului şi consumului de droguri sau a portului fără drept de obiecte periculoase, fiind implementate şi campanii de prevenire la nivel judeţean.
La nivelul Biroului pentru Protecția Animalelor, în anul 2024, au fost aplicate peste 150 de sancțiuni, în valoare totală de aproape 90.790 de lei. De asemenea, au fost emise 14 ordine de plasare în adăpost, în cadrul cărora au fost plasate în adăpost 34 de animale (21 de exemplare canine și 13 feline).
Biroul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase a constatat 96 de infracțiuni specifice domeniului, în anul 2024. Au fost confiscate 26 de arme de foc, 159 de bucăţi muniţie, 1.284 de kilograme articole pirotehnice, un autovehicul indisponibilizat, substanţe periculoase 52,65 de litri și 55.370 kg, deșeuri periculoase 2.315,80 litri și 9.550 de kg, produse de protecția plantelor 60 de litri.
În vederea reducerii tăierilor ilegale de arbori din păduri, s-au desfăşurat 186 de controale împreună cu reprezentanţii partenerilor instituţionali, acţiunile fiind stabilite în Planul comun de acţiune pentru prevenirea și combaterea ilegalităților în domeniul forestier pe anul 2023 -„Scutul Pădurii”. În perioada analizată, urmare a activităţilor desfăşurate în domeniul silvic, au fost confiscați 159,16 metri cubi material lemnos.
Pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale în domeniul pescuitului şi acvaculturii, au fost desfășurate 203 controale, fiind confiscată cantitatea de 209,5 kg de peşte.
La nivelul Biroului Pregătire Profesională, în anul 2024, un accent important a fost pus pe pregătirea profesională a personalului, echipele de instructori prevăzând programe de pregătire și instruire în domeniul autoapărării, tacticii poliţieneşti şi a tehnicilor de manipulare a armamentului, organizării de şedinţe de tragere cu armamentul din dotare, cursuri de conducere a autoturismelor cu regim de circulaţie prioritară, cursuri de acordare a primului ajutor şi pregătire de specialitate.
Pe parcursul anului 2024, Serviciul pentru Acţiuni Speciale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila a executat 675 de misiuni care însumează, atât activităţi independente, cât şi participări în sprijinul şi pentru protecţia polițiștilor ce fac parte din alte formațiuni din cadrul inspectoratului (percheziţii domiciliare, mandate, escorte, razii, acţiuni de prindere în flagrant delict).
În cadrul acestor misiuni, au fost constatate 65 de infracţiuni flagrante, 65 de persoane depistate în flagrant delict, 14 conflicte aplanate, 3.107 de persoane legitimate, 1.601 de autovehicule controlate, 65 de persoane conduse la sediul poliţiei.
Prevenirea evaziunii fiscale reprezintă o prioritate a Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice. În anul 2024, suma totală a prejudiciilor recuperate a fost de 9.926.740 de lei. La nivelul serviciului au fost în instrumentare 111 dosare penale, având ca obiect fapte de evaziune fiscală, 11 dosare privind contrabanda, fiind indisponibilizate 396.928 de ţigarete.
În anul 2024, polițiștii criminalişti au efectuat 2.254 de cercetări la fața locului și au ridicat peste 2.100 urme de diferite categorii, care au condus la identificarea a 117 persoane şi obiecte.
În ceea ce priveşte activităţile desfăşurate pe linie de cazier judiciar, în anul 2024, persoanelor fizice şi juridice le-au fost eliberate 24.660 de certificate de cazier judiciar și 3.654 de certificate de integritate comportamentală.
Gestionarea resurselor umane reprezintă o prioritate și s-a avut în atenţie, permanent, încadrarea funcţiilor din statul de organizare, astfel, inspectoratul are un procent de ocupare a funcţiilor prevăzute de 78,35%.
În fiecare domeniu de activitate, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a beneficiat de colaborarea cu alte instituţii, în funcţie de atribuţii.
Un capitol special al relaţiilor interinstituţionale l-a constituit cooperarea cu unităţile de parchet, condiţie esenţială în derularea activităţilor de combatere a criminalităţii.
Totodată, în această perioadă, instituţia a beneficiat de parteneriatul cu societatea civilă, atât prin intermediul unor programe punctuale, cât şi în mod direct, în funcţie de specificul activităţii desfăşurate.
Printre obiectivele principale stabilite de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, pentru anul 2025, se numără menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă civică în spaţiul public, în beneficiul cetăţeanului, asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică în zona unităţilor de învăţământ preuniversitar, creşterea eficienţei în prevenirea şi combaterea faptelor asociate violenţei domestice, creşterea gradului de siguranţă al participanţilor la traficul rutier, identificarea, monitorizarea şi destrămarea grupărilor infracţionale care pot genera conflicte stradale.