În cursul lunii martie 2025, Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila a organizat acțiuni de control privind verificarea respectării dispozițiilor legale care reglementează relațiile de muncă și securitatea și sănătatea în muncă, având ca obiectiv identificarea și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatori și creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă.
În luna martie 2025, inspectorii din cadrul ITM Brăila au efectuat 111 controale în urma cărora au fost aplicate 79 de sancțiuni. Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 382.000 lei.
În domeniul relaţiilor de muncă s-au efectuat 83 de controale, s-au aplicat 44 de sancțiuni, din care 22 de amenzi, în valoare totală de 340.000 lei. Astfel, la 8 angajatori sancționați, au fost depistate prestând muncă nedeclarată 11 persoane, valoarea amenzilor aplicate fiind de 220.000 lei.
Principalele deficiențe constatate: primirea la muncă a persoanelor fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă (munca nedeclarată), primirea la muncă a unei persoane care avea contractul individual de muncă suspendat, acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit şi evidenţiat în ştatele de plată a salariilor şi în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitul pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităţilor fiscal, nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, nerespectarea prevederilor legale privind plata salariului la data stabilită în contractual insividual de muncă, neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat, netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general de evidenţă a salariaţilor, neînmânarea salariatului, anterior începerii activităţii, a unui exemplar din contractul individual de muncă, nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară.
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 28 de controale. Au fost aplicate 35 de sancțiuni, dinte care 9 amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 42.000 lei.
Principalele deficiențe constatate: Necomunicare eveniment, neasigurare instruire în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare și periodic, neasigurare echipamente individuale de protecție, neverificarea sistematică și testarea utilajelor, neasigurarea semnalizării de securitate și sănătate în muncă.
Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficienţe: Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, Activitati de jocuri de noroc si pariuri, Activitati veterinare, Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila reamintește atât angajatorilor, cât și angajaților faptul că încheierea unui contract colectiv de muncă aduce avantaje ambelor părți, salariați și angajatori deopotrivă. Salariații pot beneficia de locuri de muncă și venituri mai stabile, condiții de muncă mai bune, aplicarea principiului egalității de șanse și tratament și protecție suplimentară în exercitarea drepturilor legale, participarea la procesele decizionale, concilierea vieții profesionale cu cea de familie, în timp ce angajatorii pot crea un climat de muncă favorabil performanței, productivitate, eficacitate, responsabilitate și loialitate a personalului sporite, soluționarea timpurie a litigiilor.
Contractele și acordurile colective negociate și înregistrate în condițiile legii au valoare juridică, iar clauzele acestora se aplică tuturor angajaților/lucrătorilor din unitate.