Prin Legea nr. 111/2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, a fost creat cadrul legal în care persoanele fizice pot desfăşura activităţi casnice în schimbul unei remuneraţii acordate sub formă de tichete de activităţi casnice. Prestator casnic este persoana fizică, care a împlinit vârsta de 16 ani, ce poate desfăşura activităţi casnice în una sau mai multe gospodării, în schimbul unei remuneraţii acordate exclusiv sub formă de tichete de activităţi casnice. Beneficiar casnic este persoana fizică în folosul căreia prestatorul casnic desfăşoară activităţi casnice.
Activitate casnică este activitatea ocazională, necalificată, desfăşurată de un prestator casnic în gospodăria beneficiarului casnic, la domiciliul prestatorului casnic sau în alt loc necesar desfăşurării acesteia, stabilit de comun acord; activitatea casnică nu este efectuată în scop comercial şi nu se efectuează în beneficiul unor terţi.
Activităţile casnice reglementate de lege sunt: curăţenia/igienizarea locuinţei; strângerea resturilor vegetale din grădină; întreţinerea spaţiilor verzi; întreţinerea şi irigarea răsadurilor şi a plantelor; toaletarea pomilor; plantarea pomilor, arborilor şi arbuştilor; plantarea răsadurilor; călcatul rufelor; spălarea rufelor manual sau la maşina de spălat; spălarea covoarelor (altele decât cele înnodate manual); prepararea hranei; aranjarea şi servirea mesei; debarasarea şi spălarea vaselor; hrănirea şi/sau îngrijirea animalelor de companie; plimbarea câinilor sau a altor animale de companie; transportarea animalelor de companie la/de la cabinetul veterinar; curăţarea şi întreţinerea piscinei/a acvariilor; realizarea de cumpărături; tăierea şi despicarea lemnelor pentru foc; căratul lemnelor şi al materialelor pentru foc; încărcatul-descărcatul de obiecte casnice; spălarea şi curăţarea autovehiculelor; recoltarea fructelor şi a legumelor; spălarea geamurilor şi a tâmplăriei; văruirea pomilor; efectuarea igienei corporale a persoanelor dependente; îmbrăcarea şi dezbrăcarea persoanelor dependente; hrănirea şi hidratarea persoanelor dependente; efectuarea igienei eliminărilor persoanelor dependente; transferul şi mobilizarea persoanelor dependente; facilitarea comunicării persoanelor dependente cu alte persoane; facilitarea deplasării persoanelor dependente în interior; facilitarea deplasării şi însoţirea persoanelor dependente în exterior; acompanierea persoanelor dependente la activităţi desocializare şi/sau socializarea cu persoanele dependente.
Între prestatorul casnic şi beneficiarul casnic se stabileşte un raport juridic prin acordul de voinţă al părţilor, fără a avea o formă scrisă, în vederea prestării activităţilor casnice.
Durata zilnică a prestării activităţilor casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăşi 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani.
Tichet de activităţi casnice este bonul valoric destinat remunerării activităţilor casnice desfăşurate de către prestatorul casnic.
Valoarea nominală a tichetului de activităţi casnice este de 15 lei şi poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
În situaţia în care prestatorul casnic nu este asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, acesta dobândeşte calitatea de asigurat, fără plata contribuţiei, şi are dreptul la pachetul de servicii medicale de bază, de la data la care a solicitat preschimbarea a cel puţin 85 de tichete de activităţi casnice.
Valoarea minimă a contribuţiei lunare, pentru ca un prestator casnic să beneficieze de calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat, este contribuţia aferentă a minimum 85 de tichete de activităţi casnice.
Menţinerea calităţii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate se face prin preschimbarea în bani a minimum 85 de tichete de activităţi casnice, LUNAR!!!
Plata contribuţiei de asigurări sociale conferă prestatorului casnic calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, potrivit prevederilor legale în vigoare.
Tichetele de activităţi casnice se pot achiziţiona de la oricare dintre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, de la furnizorul de serviciu universal (Posta Romana), sau de pe Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice – accesibila online şi/sau prin intermediul unei aplicaţii mobile, de pe orice dispozitiv electronic, pe site-ul www.anofm.ro .
Pentru desfăşurarea de activităţi casnice remunerate, atât beneficiarii casnici, cât şi prestatorii casnici se înregistrează prin crearea unui cont personal în Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice, gestionată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, care este accesibilă online şi/sau prin intermediul unei aplicaţii mobile, de pe orice dispozitiv electronic.
Tichetele de activităţi casnice nu sunt transferabile, nu pot fi utilizate pentru achiziţia altor bunuri şi servicii şi pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea.
Tichetele de activităţi casnice pot fi preschimbate în bani de către prestatorul casnic în maximum 12 luni de la data primirii acestora, în numerar, la oricare dintre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă sau la furnizorul de serviciu universal, pe baza actului de identitate, ori, după caz, prin ordin de plată/transfer în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice.
Contravaloarea plătită la fiecare preschimbare în bani a tichetelor de activităţi casnice, de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă sau furnizorul de serviciu universal este egală cu rezultatul înmulţirii numărului de tichete de activităţi casnice cu valoarea nominală a acestora, din care se scade valoarea impozitului pe venit şi valoarea contribuţiei de asigurări sociale, datorată bugetului asigurărilor sociale de stat, calculate conform art. 9 alin. (2) si (3) din Legea 111/2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic, respectiv:
– cota de 10% – aplicatã la 50% din valoarea nominală a tichetului de activităţi casnice.
– cota de 25% – aplicatã la 50% din valoarea nominală a tichetului de activităţi casnice.
Obligaţiile fiscale se calculează, se reţin din contravaloarea aferentă tichetelor de activităţi casnice preschimbate şi se plătesc, în numele prestatorilor casnici, de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă începând cu data de întâi până la data de 25 a lunii următoare lunii în care tichetele de activităţi casnice au fost preschimbate şi se declară prin „Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate“.
Nu poate fi prestator casnic un membru al familiei beneficiarului casnic, astfel cum este definită la art. 2 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare.
Informaţii suplimentare privind activitatea desfãşuratã de prestatorul casnic se pot obţine la sediul A.J.O.F.M. Brăila din B-dul. Dorobanților, nr. 603-605, telefon: 0239/611386, 0239/611376, 0239/613080, e-mail: braila@anofm.gov.ro.