În următoarele zile, precum și în noaptea dintre ani, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila au fost luate măsuri suplimentare pentru a preveni comiterea de fapte ilegale și pentru a putea interveni rapid în sprijinul cetățenilor, în cazul sesizării unor evenimente nedorite.
Numărul polițiștilor brăileni care vor acționa în stradă a fost suplimentat, astfel 470 de polițiști din structurile de ordine publică, rutieră, dar și de la alte structuri vor fi angrenați în acțiuni de prevenire, descurajare, dar și de combatere a faptelor antisociale.
Polițiștii rutieri se vor afla pe principalele artere rutiere ale județului, cu scopul de a asigura un climat rutier sigur, încurajării unei conduite prudente la volan și prevenirii accidentelor grave.
De asemenea, o constantă în activitățile derulate de aceștia o reprezintă depistarea și tragerea la răspundere penală a acelor conducători auto care se află sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor interzise, dar și impunerea respectării limitei legale de viteză.
Reamintim faptul că specialiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, alături de polițiștii structurii de ordine publică, continuă activitățile pentru verificarea legalității operațiunilor cu articole pirotehnice, în scopul prevenirii și combaterii faptelor de natură contravențională sau penală.
În acest context atragem atenția cu privire la pericolul reprezentat de utilizarea necorespunzătoare a articolelor pirotehnice. Pe lângă pagubele materiale, acestea pot produce vătămări corporale cu consecințe deosebit de grave, astfel că reamintim importanța de a nu achiziționa articole cu conținut pirotehnic de la comercianți neautorizați.
Jandarmii brăileni, prezenți în zonele aglomerate din municipiu și județ
În perioada 31 decembrie 2024 – 07 ianuarie 2025, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila vor fi prezente în zonele aglomerate din municipiu și județ pentru asigurarea ordinii și siguranței publice, astfel încât fiecare cetățean să petreacă fără incidente.
În această perioadă, jandarmii vor desfășura și activități de pază și protecție instituțională la obiectivele din competența lor.
Vom fi prezenți împreună cu celelalte instituții cu atribuții în domeniul asigurării și menținerii ordinii publice, la manifestările organizate în Brăila în noaptea dintre ani pentru ca Revelionul desfășurat în aer liber pe Platoul din Piața Independenței să se desfășoare fără incidente, iar Anul Nou să înceapă sub cele mai bune auspicii.
În data de 06 ianuarie 2025, cu prilejul sărbătoririi Botezului Domnului peste 100 jandarmii vor fi alături de credincioșii participanți la manifestările religioase desfășurate la lăcașurile de cult din municipiu și județ, și vor veghea ca momentele de reculegere să se desfășoare în liniște și siguranță.
În acest context, pentru evitarea aglomerării și busculadelor, în incinta ansamblului monahal vor fi stabilite trasee de acces către zonele de interes, inclusiv către zona de distribuire a apei sfințite, defluirea realizându-se, de asemenea, pe un culoar special amenajat.
Recomandăm tuturor participanților la această manifestare să respecte recomandările personalului monahal și ale forțelor de ordine, să manifeste răbdare, ținând cont de timpii mari de așteptare.
Zilnic, la nivelul unității noastre, sunt constituite echipaje de intervenție pentru a răspunde prompt oricăror evenimente care ar putea perturba ordinea și liniștea publică în zona de competență.
Ținând cont că, în această perioadă, materialele pirotehnice sunt tot mai des folosite, dorim să aducem în atenție faptul că, deși cei mai expuși la aceste pericole sunt copiii, incidente pot apărea și în cazul adulților.
Articolele pirotehnice pot avea efecte negative și asupra animalelor sau bunurilor dumneavoastră!
Totodată, amintim faptul că, orice operațiune cu artificii și petarde, efectuată fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă!
Evitați utilizarea materialelor pirotehnice (artificii sau petarde) care pot genera accidente grave.
Jandarmii patrulează în spațiul public, în zonele intens circulate, și desfășoară acțiuni pentru prevenirea și combaterea faptelor contravenționale și infracționale, monitorizând totodată respectarea legislației privind materialele pirotehnice.
Dacă vă aflați într-o situație în care aveți nevoie de ajutor, solicitați cu încredere sprijinul forțelor de ordine aflate în apropiere sau apelați numărul unic de urgență 112.
Recomandările pompierilor brăileni pentru un Revelion în siguranță
În următoarea perioadă echipajele de intervenție ale inspectoratului sunt pregătite să răspundă solicitărilor brăilenilor. Sperăm să fie cât mai puține solicitări în perioada următoare, astfel încât trecerea dintre ani să fie sărbătorită în liniște.
Pentru ca acest fapt să devină realitate, revenim cu câteva recomandări.
Supravegherea permanentă și exploatarea corespunzătoare a mijloacelor de încălzire și de preparare a hranei.
Coșurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate și curățate periodic, acestea se vor izola corespunzător și se va evita depozitarea materialelor combustibile în apropierea acestora.
În primul rând să se renunțe, pe cât posibil, la utilizarea petardelor, artificiilor periculoase sau a altor mijloace pirotehnice.
Reamintim cetățenilor că pot folosi doar materialele pirotehnice din categoria celor admise la comercializare și care prezintă un pericol redus pentru utilizatori. Chiar și pentru materialele cu nivel de risc foarte scăzut, utilizarea de către copii nu este indicată și poate fi periculoasă.
Pentru prevenirea incidentelor ce pot fi generate de folosirea necorespunzătoare, nu utilizați artificiile în încăperi și spații închise, balcoane, holuri de bloc și pe terase. De asemenea, materialele pirotehnice nu trebuie aruncate în foc sau depozitate în vecinătatea surselor/echipamentelor de încălzire.
Cu ocazia meselor festive de Revelion, organizatorii trebuie să țină seama de numărul persoanelor participante, pentru a nu depăși capacitatea maximă admisă, iar culoarele și căile de evacuare să fie menținute libere, să fie marcate și iluminate corespunzător.
Parcarea autoturismelor se va face astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenție.
Și nu în ultimul rând, încercați să țineți permanent legătura cu persoanele vârstnice și singure, iar dacă aceștia nu răspund în momentul în care încercați să-i contactați, apelați prin numărul unic de urgență 112 serviciile profesioniste. Orice secundă contează!
Efectivele Ministerului Afacerilor Interne din județul Brăila urează tuturor sărbători cu oameni fericiți!