În perioada 18 – 21 mai, peste 500 de polițiști vor acționa în sistem integrat, alături de jandarmi și polițiști locali pentru liniștea cetățenilor, în vederea asigurării unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică, precum și pentru prevenirea oricăror situații de risc, pentru ca Sărbătorile Pascale să fie petrecute în siguranță.
Polițiștii își vor intensifica în aceste zile eforturile pentru creșterea gradului de siguranță a cetățeanului pentru asigurarea unei intervenții adecvate în situații de urgență.
În aceste zile, Inspectoratul de Poliție Județean Brăila va acorda prioritate misiunilor cu caracter preventiv și parteneriatului cu cetățenii, interesul comun fiind de a avea parte de o minivacanță fără probleme și incidente grave.
Pentru Sărbători Pascale petrecute în siguranță, conducerea inspectoratului a solicitat suplimentarea efectivelor, o prezență activă în stradă pentru a preveni faptele ilegale și pentru a asigura intervenția rapidă în cazul producerii unor incidente, precum și acordarea unei atenții deosebite locurilor aglomerate, inclusiv lăcașurilor de cult.
Având în vedere că sunt cetățeni care vor petrece Sărbătorile în alte localități decât cea de domiciliu, efectivele poliției vor acorda o atenție deosebită fluidizării traficului, prevenirii accidentelor grave dar și depistării celor care conduc sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive.
Pentru a ajunge cu bine la destinație, oamenii legii recomandă conducătorilor auto să conducă prudent, să nu bruscheze comenzile vehiculelor și să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare. Pietonilor le recomandăm să evite deplasarea pe partea carosabilă, să traverseze doar prin locurile marcate corespunzător și numai după ce s-au asigurat că nu există nici un pericol.
Inspectoratul de Poliție Județean Brăila sfătuiește cetățenii care intenționează să participe la manifestările publice ce se vor desfășura în această perioadă să adopte un comportament civilizat, să acorde o atenție sporită modului de păstrare și asigurare a bunurilor și obiectelor personale și să evite conflictele de orice natură.
Pe de altă parte, în minivacanța prilejuită de Sfintele Sărbători Pascale, pompierii militari brăileni sunt pregătiți să acționeze cu mijloacele tehnice de intervenție din dotare pentru gestionarea situațiilor de urgență la care sunt solicitați.
Pentru ca aceste sărbători să fie petrecute în liniște și siguranță, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dunărea” al județului Brăila a derulat verificări pe linie preventivă la lăcașurile de cult din județ, și cu precădere acolo unde se preconizează a se înregistra afluență mare de participare.
Inspectorii de prevenire au avut în atenție dotarea cu stingătoare, menținerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice și asigurarea accesului autospecialelor de intervenție la construcțiile și hidranții exteriori.
Pe timpul slujbei de Înviere, la Catedrala „Nașterea Domnului” din municipiu și la Mănăstirea „SF. Pantelimon” din Stațiunea Lacu Sărat vor fi prezente echipaje ale inspectoratului cu câte o autospecială de stingere, iar la Mănăstirea „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Măxineni un echipaj cu o ambulanță SMURD.
Având în vedere că în această perioadă mulți cetățeni participă la slujbele religioase, pentru prevenirea unor evenimente nedorite, pompierii brăileni readuc în atenția cetățenilor următoarele recomandări: manifestarea prudenței la utilizarea lumânărilor și candelelor aprinse, pe timpul slujbelor religioase; evitarea deplasării cu lumânări aprinse în autovehicule; aprinderea și așezarea lumânărilor se va face numai în locurile special amenajate în acest sens, în exteriorul lăcașelor și la distanță de siguranță față de construcții sau elemente combustibile; menținerea liberă a căilor de evacuare din biserică și interzicerea accesului în interior dacă a fost depășită capacitatea construcției; parcarea mașinilor în vecinătatea lăcașurilor de cult, fără blocarea căilor de acces destinate autospecialelor de intervenție;
În cazul izbucnirii unui incendiu în unitățile de cult, evacuarea din clădire trebuie făcută cu calm și în ordine, prioritate având copiii și persoanele în vârstă care necesită ajutor. Evenimentul trebuie anunțat imediat la numărul unic pentru apeluri de urgență – 112, iar pentru stingerea incendiului în faza inițială trebuie utilizate stingătoarele de incendiu din dotarea lăcașului de cult.