În fiecare an se aniversează la 23 aprilie Ziua Bibliotecarului din România.
Cu acest prilej, conducerea Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila transmite un mesaj de felicitare tuturor celor care lucrează în domeniu și prezintă pe scurt activitatea acestei instituții cu cultură: „Profesia de bibliotecar este una minunată, care inspiră oamenii, modelează destine, facilitează accesul la informaţii, idei și cunoaştere, promovând adevărate valori – Cartea, Cultura și Inteligența. Lectura și cartea nu pot fi gândite în afara bibliotecilor și a bibliotecarilor, iar brăilenii au un motiv în plus de bucurie: anul acesta sărbătorim 143 de ani de la înființarea bibliotecii publice în urbea noastră.
Biblioteca Județeană «Panait Istrati» se află în serviciul comunității brăilene, contribuind la conexiunea dintre oameni și informații, la conservarea textelor vechi, reușind cu succes să se adapteze la noile cerințe date de saltul tehnologic al zilelor noastre. Pentru că o bibliotecă este acum mai mult decât un loc al cărții, este un loc al cunoașterii multidisciplinare, împletite cu tehnologii digitale, experiențe multimedia, robotică, activități interconectate, ateliere și proiecte dezvoltate pentru toate categoriile de utilizatori. Dincolo de cifrele activităților, participanților, evenimentelor și utilizatorilor, realizările bibliotecii sunt mult mai multe.
Vă amintim doar câteva dintre cele mai recente: posibilitatea accesării de la distanță a Catalogului Online al bibliotecii, pentru consultarea fondului de carte, Biblioteca Digitală a Brăilei, Catalogul colectiv al județului Brăila (în derulare), Cartea Vie a Profesiei – proiect de orientare în carieră a liceenilor, Clubul de vacanță – cu peste 40 de ateliere, Proiectul Creative Hub Brăila – Incubator de idei destinat revitalizării și valorificării identității locale, Brăila Tech Sprint Hackathon – concurs ce prezintă și dezvoltă proiecte inovative, ce au la bază aplicații și tehnologii de programare, participarea la lansarea aplicației Visit Brăila, participarea prin echipa de robotică a Makerspace-ului bibliotecii – Helix și a echipei CodeKids la concursuri locale, regionale, naționale și internaționale de robotică și programare.
Tot pe 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor, un demers inițiat în 1995 de UNESCO cu scopul de a promova cititul, publicarea de cărţi şi respectarea drepturilor de autor. În această zi, în aproape toate țările lumii au loc acțiuni de omagiere a cărții, a editorilor, a autorilor, a librarilor, a bibliotecarilor și implicit, a cititorilor.
La ceas aniversar, urăm un călduros «La mulţi ani» tuturor bibliotecarilor, acești neobosiți slujitori ai culturii și cărților!”.