În perioada 07.03.2025, ora 07.00 – 10.03.2025, ora 07.00, echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dunărea” al județului Brăila au fost solicitate să intervină la 55 de intervenții, astfel: 14 intervenții pentru stingerea incendiilor (din care 11 de vegetație uscată și stuf), o degajare persoană înecată în fluviul Dunărea, trei asigurare zone în urma unor accidente rutiere și 37 de intervenții ale echipajelor SMURD.
Sâmbătă, 08.03.2025, la ora 11.35, Detașamentul 2 de pompieri Brăila a intervenit cu un echipaj pentru degajarea unei persoane care plutea în fluviul Dunărea în zona km 175 – amonte de municipiul Brăila. Persoana (sex feminin, aprox. 60 de ani) a fost găsită decedată și predată Serviciului de Medicină Legală Brăila. La intervenție a participat și un echipaj al Poliției de Frontieră Brăila cu o ambarcațiune.
La ora 14.50, Garda de intervenție Însurăței și Punctul de Lucru Dudești au intervenit cu două ASAS pentru limitarea și lichidarea unui incendiu la o anexă (depozit furaje) pe raza localității Mihai Bravu. Au ars o anexă gospodărească în care erau depozitate opt tone lucernă și o tonă coceni de porumb. Cauza probabilă care a dus la producerea incendiului a fost creare intenționată sau din culpă a condițiilor de a genera incendiul de o persoană neidentificată până la finalizarea intervenției.
Tot sâmbătă, la ora 15.40, Detașamentul 1 de pompieri Brăila a intervenit cu trei autospeciale de stingere pentru limitarea și lichidarea unui incendiu la o clădire dezafectată (un fost abator) pe raza localității Vădeni. Au ars cca. 1000 mp. de izolație din polistiren, carton bitumat și amestec bitum cu plută, aflate între pereții și planșeele clădirii. Cauza probabilă care a dus la producerea incendiului a fost folosirea de echipamente de tăiere cu flacără fără respectarea normelor PSI.

Duminică, 09.03.2025, la ora 09.50, Detașamentul 1 de pompieri Brăila, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Cazasu, au intervenit cu două ASAS și un echipaj SMURD pentru limitarea și lichidarea unui incendiu la o anexă gospodărească la o locuință de pe raza localității Cazasu. Au ars acoperișul anexei cu o suprafață de cca. 50 mp., 1,5 tone cereale și cca. 25 mc lemne de foc. Cauza probabilă care a dus la producerea incendiului a fost un scurtcircuit la instalația electrică a anexei.
La cele trei incendii nu s-au înregistrat victime.
Referitor la intervențiile de stingere a incendiilor de vegetație uscată s-a acționat în localitățile Însurăței, Țepeș Vodă, Albina, Siliștea, Măxineni, Cotu Lung, Viziru, Valea Cânepii, Vădeni, Silistraru și Bărăganu, la care au ars aproximativ 14 ha. de vegetație uscată sau vegetație uscată și stuf pe canale de irigație sau desecare.
Cauzele probabile care au dus la producerea celor 11 incendii au fost crearea intenționată sau din culpă a condițiilor de a genera incendiul de persoane neidentificate până la finalizarea intervențiilor, fumatul în locuri neamenajate sau incendierea resturilor vegetale și lăsarea focului nesupravegheat.
Opt incendii de vegetație s-au manifestat duminică, 09.03.2025, iar cele mai semnificative intervenții pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată au fost în localitatea Țepeș Vodă unde a ars vegetație uscată pe o suprafață de cca. 7 ha., Cotu Lung (cca. 2 ha.), Măxineni (cca. 1,5 ha.) și Vădeni (cca. 1,2 ha.) unde a ars vegetație uscată și stuf pe un canale de desecare sau de irigații.
Pompierii brăileni reamintesc faptul că arderea vegetației uscate este interzisă, iar nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriștilor, turbăriilor, litierei pădurii, stuful, tufărișurilor sau vegetației ierboasă, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice și de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoane juridice, conform prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului României nr. 195/2005 privind protecția mediului.