În 2023, România a inaugurat aproximativ un kilometru de autostradă pe lună, totalizând 13,5 km în total. Acest progres este substanțial mai mic decât promisiunea oficială la începutul anului, care viza cel puțin 100 km de autostradă. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) susține că va atinge ținta propusă în decembrie, inaugurând alți 90 de kilometri, însă Asociația Pro Infrastructura manifestă scepticism.
Până în noiembrie, CNAIR a finalizat doar 13,5 km de autostradă, o performanță cu aproape zece ori sub așteptările anunțate la începutul anului. Acest segment a dus la atingerea pragului de 1.000 de kilometri de drumuri rapide în țară. Cu toate acestea, din septembrie, nu a mai fost inaugurat niciun alt tronson.
CNAIR promite că până la finalul anului vor fi inaugurați alți 90 de kilometri, cu 33 km în apropierea Capitalei, pe autostrada de centură A0, și alți 32 km pe șoseaua expres dintre Craiova și Pitești. Asociația Pro Infrastructura estimează însă că doar 48 de kilometri sunt siguri, exprimând îndoieli cu privire la îndeplinirea promisiunilor autorităților.
Reprezentanții Asociației Pro Infrastructura subliniază că, în ciuda asigurărilor verbale ale constructorilor, întârzierile sunt adesea cauzate de birocrație și lipsa mobilizării adecvate a constructorilor. De asemenea, se menționează că inaugurările ar putea fi amânate, iar șansele de finalizare pe unele tronsoane de autostradă și drumuri expres sunt estimate la 50%.
În plus, se remarcă finalizarea accelerată a unui tronson pe autostrada Transilvania, între Chețani și Câmpia Turzii, care va fi gata cu mai mult de jumătate de an înainte de termen, reprezentând o excepție în proiectele mari de infrastructură din țară.
În ansamblu, progresul redus în construcția autostrăzilor și a drumurilor rapide ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea României de a-și îndeplini promisiunile în domeniul infrastructurii rutiere.
Sursă alternativă: Europa Liberă România