În trecut, Brăila era recunoscută pentru prosperitatea sa și pentru atmosfera sa vibrantă. Orașul își etala cu mândrie bogăția istorică și resursele economice, atrăgându-i pe cei din jur cu promisiunea unei vieți pline de oportunități și bunăstare.
În ultimii 8 ani, județul Brăila a fost martorul unei perioade întunecate în ceea ce privește conducerea sa, sub președinția lui Francisk Iulian Chiriac. Cu toate că inițial promitea o administrație centrată pe progres și bunăstare publică, Chiriac a ajuns să fie cunoscut mai mult pentru abuzurile și acțiunile discutabile decât pentru orice realizare semnificativă în interesul brăilenilor.
Francisk Iulian Chiriac și-a început mandatul în 2016, susținut de puterea și influența baronului local PSD, Bunea Stancu. De la început, a fost clar că obiectivul său principal nu era să servească cetățenii județului Brăila, ci mai degrabă propriile sale interese și agenda politică.
O carieră construită pe favoritisme
Chiriac s-a alăturat PSD în anul 1996 și în perioada în care era director zonal al firmei Medcenter, laboratorul de analize medicale de la Brăila, a câștigat licitația pentru externalizarea serviciilor de laborator ale Spitalului Județean, o instituție subordonată Consiliului Județean, condus în acea perioadă de Gheorghe Bunea Stancu – cunoscut pentru acordarea de contracte preferențiale. În timpul mandatului lui Stancu, Francisk Chiriac a fost promovat din rândul membrilor PSD în elita filialei, fiind plasat pe un loc eligibil pe lista partidului pentru Consiliul Local și obținând astfel un mandat de consilier local la alegerile din 2008 și 2012. Cu toate acestea, nu a rămas nici măcar un an în cadrul legislativului local în al doilea mandat, deoarece în martie 2013 a fost transferat de către Bunea Stancu la Ministerul Sănătății, în calitate de secretar de stat.
Presa centrala critica atunci numirea lui Francisk Chiriac în Guvernul Ponta prin prisma profesiei brăileanului, care nu are nicio legătura cu Sănătatea. În emisiunea „Dosar de politician” de la Realitatea TV, s-a subliniat faptul că al doilea secretar de stat din cadrul ministerului, sub autoritatea ministrului Eugen Nicolaescu, este inginer de profesie, specializat în motoare de nave. Această alegere a fost percepută ca fiind departe de necesitățile și expertiza necesare în gestionarea domeniului sănătății.
Nepotismele nu se opresc aici, dacă îi ești „credincios” baronului de Brăila, poți ajunge și mai sus. Gheorghe Bunea Stancu îi pregătise la acea vreme și un fotoliu de parlamentar lui Chiriac, dar socoteala de acasă nu se potrivește tot timpul cu cea din târg. Conducerea centrală a PSD l-a impus atunci pe Cristian Rizea, rivalul lui Stancu, pentru funcția de parlamentar.
Fiind un apropiat al baronului local PSD, Bunea Stancu, Chiriac a avut parte de susținere și protecție în cadrul partidului, dar comportamentul și acțiunile sale au fost adesea criticate și contestate de către oponenți și chiar de către membri ai propriului partid.
Chiriac s-a remarcat prin implicarea sa în afaceri dubioase, cum ar fi investițiile în acțiuni la o casă de pariuri. Potrivit declarației de avere din 2022, Chiriac deținea la acea vreme 505 acțiuni, în valoare totală de 49.995 lei în acțiuni la casa de pariuri, iar declarația de avere depusă la începutul anului 2023 arăta că șeful județului deținea un număr de 1010 acțiuni, în valoare totală de 100.000 lei la aceeași casă de pariuri.
Nu e singurul lucru prin care s-a remarcat președinte CJ Brăila. Spre exemplu, în vară, Chiriac s-a remarcat prin „comandarea” unei melodii cântată de trupa Azur, melodie care se intituleaza „Pe podul lui Tudose” și este descrisă astfel „Podul de la Brăila s-a realizat prin curajul, dorința și riscul Primului ministru TUDOSE. A adus o mare onoare Brăilei. Va rămâne în istorie”. Melodia fiind, bineînțeles, comandată pe banii brăilenilor.
Exodul din PSD
În ciuda sprijinului inițial din partea PSD, comportamentul dictatorial și lipsa de respect față de colegii săi din partid au dus la un exod semnificativ din rândurile acestuia. Mai mulți primari și membri importanți ai PSD au ales să părăsească partidul și să se alăture opoziției, condusă de Alexandru Popa din PNL. Trecerea acestor figuri politice importante în tabăra adversă este un semn clar al respingerii lui Chiriac și a practicilor sale toxice. Cei care au ales să plece în tabăra PNL au spus că președintele Chiriac îi jignește, îi umilește și chiar îi înjură când sunt și alții de față, iar acest gen de comportament îl are nu doar față de bărbați, ci și față de femei. Dar asta se întâmplă când ți se urcă puterea la cap.
După ce în ultimii ani au existat doar contracandidați de umplutură, fără șanse reale în fața celor din PSD, anul acesta și-a anunțat candidatura pentru fotoliul de președinte al Consiliului Județean, tânărul Alexandru Popa, în prezent deputat și președinte PNL Brăila, care spune despre el că „Am dat măsura competenței mele întâi în activitatea profesională, unde mi-am construit de la zero propria afacere în agricultură”, ilustrând probabil faptul că principalul său contracandidat, Iulian Chiriac nu a avut succes sau recunoaștere pe baza efortului personal sau a abilităților dobândite, ci mai degrabă datorită conexiunilor politice sau a loialității față de partid.