Șeful Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, col. Nicolae Iulian Albăceanu, a făcut astăzi declarații în legătură cu verificările făcute ca urmare a apariției în spațiul public a unor acuzații la adresa prefectului Iulian Timofei, fost jandarm și a solicitării de informații de interes public pe această temă, depuse de un ziarist în baza Legii 544.
Timofei a fost acuzat că timp de mai multe luni, când era în conducerea Jandarmeriei Brăila, și-ar fi trecut în pontaj, în mod ilegal, un număr de ore lucrate mai mare decât cel real, ca să poată obține o pensie mai mare.
Inspectoratul General al Jandarmeriei Române a transmis oficial că „în urma verificărilor efectuate și a concluziilor rezultate cu privire la activitatea profesională a domnului Timofei Iulian din perioada luată în considerare pentru calculul pensiei, există suspiciuni rezonabile privind săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală (art. 295, art. 301, art. 320 și art. 321 din Codul Penal), aspecte sesizate Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București”.
Întrebat care sunt apectele sesizate Parchetului Militar, col. Nicolae Iulian Albăceanu a declarat azi: „Sunt mai multe infracțiuni. Fals, uz de fals, era o delapidare pe acolo… Abuzul în serviciu îl poate constata Parchetul Militar și din momentul acela ar fi faptă de corupție și DNA-ul ar trebui să preia”.
Cât privește suspiciunea de delapidare în cazul lui Timofei, inspectorul șef al IJJ Brăila a explicat: „Când ești într-o funcție de comandă, banii să plece în alte direcții decât cele stabilite de lege. Să folosești funcția ca să-ți dai singur bani. Ție sau la alții.
Aici vorbim de a doua funcție din statul de plată. Uneori rămânea la comandă. Au apărut semnături asumate direct de el, personajul în funcție. Aici apar anumite discuții. Au fost semnături sau ordine de zi pe unitate date post factum în mod repetat. Au fost aspecte care îmbrăcau haina penalului datorită faptului că există indicii rezonabile. Nu am zis niciodată că e o certitudine”.
Col. Albăceanu a mai fost întrebat dacă e adevărat Timofei a fost pontat două zile la rând cu câte 8 ore, el fiind „în misiunea de reprezentare” la înmormântarea unor colegi din altă localitate.
„E adevărat că a participat, a reprezentat… unitatea. Participarea a fost făcută… mai mult sau mai puțin procedural. Colegii erau polițiști. Orele de reprezentare nu se plătesc și nu se acordă nici măcar libere”.
De asemenea, col. Albăceanu a fost întrebat dacă mai există astfel de cazuri, în care s-au pontat mai multe ore de muncă decât cele efectiv realizate, în Jandameria Brăila.
„Nici n-am constatat, nici n-am auzit”, a spus acesta.