Subprefectul Brăilei, liberalul Adin Boboc, face bilanțul la încheierea celui de-al nouăsprezecelea an în care Fănel Chiriţă (PSD) este primar al orașului Ianca și consideră că acest bilanț este unul dezastruos.
Boboc spune într-un comunicat de presă că au fost „două decenii de promisiuni mincinoase, rostogolite de la o campanie electorală la alta, timp în care Ianca s-a afundat şi mai tare în sărăcie şi deznădejde.
În 2020, PSD Brăila, cu girul lui Mihai Tudose, propunea «Cea mai bună echipă pentru Ianca», iar pentru a fi mai convingător, colora afişele electorale cu o poză în care Fănel Chiriţă apărea flancat de Francisk Chiriac şi Ionel Epureanu, imagine prin care voia să sugereze că Ianca va fi sprijinită de cei doi grei aflaţi la conducerea Consiliului Judeţean.
Ce a însemnat pentru Ianca «sprijinul» acordat de CJ Brăila, care îl are ca ordonator principal de credite pe «bunul samaritean» Ionel Epureanu? Asocieri de 812.000 lei, fix cât salariile încasate de Chiriţă şi Epureanu în aceşti 3 ani.
Din 2020 şi până în prezent, Consiliul Local Ianca s-a asociat cu Consiliul Judeţean Brăila doar pentru realizarea a trei proiecte: două votate pe 29 iulie 2021, respectiv «Reabilitarea termică corp clădire Şcoala gimnazială din structura Liceului Tehnologic Nicolae Oncescu», unde CJ a contribuit cu 244.000 lei şi «Reabilitare drum exploatare sat Plopu», unde contribuţia CJ a fost de 255.000 lei, iar al treilea pe 25 mai 2023 – «Modernizare şi reabilitare străzi în localitatea Plopu», cu 313.610 lei contribuţia CJ Brăila. Acesta este marele ajutor oferit de CJ Brăila reprezentat de Francisk Chiriac şi Ionel Epureanu. Bine că poza din campania electorală a fost reuşită, că de realizat ceva pentru Ianca, nu s-a realizat mai nimic!
În continuare vom analiza oferta electorală mincinoasă cu care Fănel Chiriţă a venit în faţa oamenilor în 2020; cât a făcut, din ce a promis:
1. Construire bază sportivă Liceul Teoretic Constantin Angelescu – NU există, după 3 ani de mandat!
2. Realizare transport public de călători – NU există în prezent! Au fost achiziţionate 4 autobuze, au şi sosit, dar primarul aşteaptă anul electoral pentru a le pune în circulaţie, până atunci, NU avem transport public de călători în Ianca!
3. Reabilitarea Parcului Orăşenesc Ianca – Această „realizare” este mai mult o bătaie de joc, pentru că, în realitate, parcul a fost asfaltat, nu reabilitat, iar costul lucrărilor a fost unul imens!
4. Înfiinţare reţea de distribuţie gaze naturale în satele Plopu şi Perişoru – NU există! Promisiune rulată de la o campanie electorală la alta!
5. Înfiinţare sistem canalizare în satele Plopu şi Perişoru – NU există! O altă promisiune rostogolită de la o campanie la alta!
6. Realizare piste de biciclişti în oraşul Ianca şi satul Plopu – NU există în Plopu! În Ianca a fost realizată o aşa-zisă pistă pentru biciclete, care în prezent este distrusă, pentru că nu au fost respectate regulile elementare în domeniu, ea fiind amplasată aproape de curţile oamenilor şi nu de şosea, cum ar fi fost normal!
7. Construire ateliere şcoală Liceul Tehnologic Nicolae Oncescu – NU există!
8. Sprijin pentru investitori în crearea de locuri de muncă – NU există! Dimpotrivă, administraţia PSD Ianca lucrează împotriva investitorilor prin fixarea de taxe enorme, fără să le ofere nimic în schimb! Un astfel de exemplu ar fi taxa pe gunoi, stabilită la 389 lei/mc, dublă faţă de cea din municipiu. Îl invit pe primarul Chiriţă să ne spună câţi investitori au venit în ultimii ani în Ianca şi în ce constă sprjinul acordat de Primărie, în afară de taxa uriaşă pe gunoi!
9. Sprijin financiar pentru activităţile sportive – NU există! Singura care beneficiază de atenţia primarului este echipa Viitorul, unde nu există niciun jucător din Ianca. În tot acest timp, copiii din Ianca sunt duşi de părinţi, cu maşinile personale, pe la Şuţu şi Mircea Vodă, pentru a practica activităţi sportive. Să nu uităm de banii aruncaţi pe nocturnă, unde foarte rar se antrenează tot echipa Viitorul.
10. Sprijin pentru înfiinţarea de firme sociale pe teritoriul oraşului Ianca – NU există!
11. Reabilitarea Casei de Cultură – O lucrare care înghite imensa sumă de 49 miliarde lei vechi, bani cu care se puteau reabilita toate casele de cultură din judeţ!
12. Înfiinţare centru zi pentru copii defavorizaţi – NU există!
13. Înfiinţare sistem de distribuţie gaze în satul Oprişeneşti – NU există! Primarul Chiriţă a trecut-o deja la realizări, în condiţiile în care nu s-a săpat niciun metru de pământ pentru a fi trase ţevile de gaze!
După ce că nu a făcut mai nimic în toţi aceşti ani, primarul Chiriţă a mai şi cheltuit bani din bugetul public, la fiecare final de an, pentru a tipări mii de pliante, prin care să îşi facă publice nerealizările. De exemplu, în decembrie 2022, a plătit 3.520 lei, fără TVA, pentru tipărirea a 4.000 astfel de pliante! Anul acesta, de gura/frica mea, nu a mai băgat mâna în buget ca să achiziţioneze tipărirea pliantelor, a cumpărat carton A4 de 645 lei, fără TVA şi a pus angajaţii din Primărie să le scoată la imprimantă. Au fost listate 3.000 de pliante, pe care le-a distribuit din casă în casă cu ajutorul poliţiştilor locali. Practic, poliţiştii locali au fost folosiţi pe post de factori poştali pentru a duce, din casă în casă, vestea incompetenţei primarului Chiriţă. Câtă lipsă de respect pentru uniforma statului!
În concluzie, oferta prin care PSD Brăila a propus în 2020 «cea mai bună echipă pentru Ianca» a cuprins doar minciuni şi promisiuni ipocrite, făcute de Fănel Chiriţă şi girate de şefii din administraţia judeţeană, Francisk Chiriac şi Ionel Epureanu!”.