În ședința di 21 august 2024, Guvernul a adoptat o hotărâre pentru aprobarea calendarului acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024.
Hotărârea aprobată de Guvern stabilește datele la care trebuie realizate acțiunile prevăzute de legislația aplicabilă alegerilor parlamentare care vor avea loc în data de 1 decembrie 2024 și asigurarea în cât mai bune condiții a dreptului la vot al cetățenilor, atât din țară, cât și din afara granițelor. Perioada electorală va începe în 2 septembrie 2024.
După îndeplinirea primului pas prevăzut în calendarul electoral, respectiv constituirea Biroului Electoral Central, principalele repere calendaristice sunt următoarele:
– 10 septembrie – depunerea la Biroul Electoral Central a protocolului de constituire a alianței electorale;
– 16 septembrie – Termenul–limită până la care alegătorii cu domiciliul în țară și cu reședința în străinătate, precum și cei cu domiciliul în străinătate se pot înregistra în Registrul electoral cu adresa din străinătate cu opțiunea pentru votul la secția de votare (online, pe site-ul votstrăinătate.ro);
– Începând cu 16 septembrie – Misiunile diplomatice și oficiile consulare comunică Autorității Electorale Permanente propunerile privind sediile secțiilor de votare din străinătate;
– 2 octombrie – Depunerea listelor de candidați și a candidaturilor independente pentru Senat și Camera Deputaților la circumscripția electorală pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării, precum și depunerea listelor de candidați ai organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale pentru toate circumscripțiile electorale.
– 17 octombrie – Data până la care alegătorii cu domiciliul în țară și cu reședința în străinătate, precum și cei cu domiciliul în străinătate se pot înregistra în Registrul electoral cu adresa din străinătate cu opțiunea pentru votul prin corespondență. (online, pe site-ul votstrăinătate.ro);
– 17 octombrie – Data până la care partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale sau organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale pot depune listele de candidați și candidaturile independente în circumscripțiile electorale din țară.
– 22 octombrie – Stabilirea și depunerea semnelor electorale la Biroul Electoral Central
– 1 noiembrie – Stabilirea timpilor de antenă care revin partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale și organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri.
– 1 noiembrie – Începerea campaniei electorale
– 30 noiembrie, ora 7.00 – Încheierea campaniei electorale
– 30 noiembrie, ora locală 7.00 – Începerea primei zile de votare în străinătate
– 30 noiembrie, ora locală 21.00 – Încheierea primei zile de votare în străinătate
– 30 noiembrie ora locală 21.00-23.59 – Continuarea votării în străinătate pentru alegătorii aflați la ora locală 21.00 la sediul secției de votare, precum și pentru cei care la aceeași oră se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în locația secției de votare.
– 1 decembrie, ora 7.00 – Începerea votării în țară. Începerea celei de-a doua zi de votare în străinătate.
– 1 decembrie, ora 21.00 – Încheierea votării în țară. Încheierea celei de-a doua zi de votare în străinătate.
– 1 decembrie, ora locală 21.00-23.59 – Continuarea votării în țară și străinătate pentru alegătorii aflați la ora locală 21.00 la sediul secției de votare, precum și pentru cei care la aceeași oră se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în locația secției de votare.