Violența sexuală reprezintă un fenomen deosebit de grav, ce produce consecințe de natură fizică sau medicală asupra victimelor, precum și traume psihologice sau sociale (depresie, stres, anxietate, sentimente de culpabilizare, izolare etc.). Abuzul sexual este unul din cele mai traumatizante lucruri care se pot întâmpla unui copil, pentru că îl marchează pentru tot restul vieții sale și îi afectează profund relațiile interumane. Adolescenții care sunt victime ale abuzurilor sexuale prezintă, pentru mult timp, simptome de stres posttraumatic și pot fi implicați, ulterior, și în acțiuni delincvente și/sau abuz de droguri.
În acest context, demersurile polițiștilor din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității s-au adresat elevilor de gimnaziu de la Școala “Alexandru Vechiu” localitatea Zăvoaia, județul Brăila și au urmărit informarea beneficiarilor cu privire la recunoașterea cazurilor de agresiune sexuală, impactul psihologic pe care acestea îl au asupra victimelor, resursele pe care le au la dispoziție pentru a se informa sau pentru a obține ajutor și oferirea de recomandări pentru prevenirea acestui tip de agresiuni.
Având în vedere faptul că subiectul discuțiilor a fost unul sensibil, polițiștii au adaptat modalitatea de abordare a acestuia și materialele prezentate în funcție de vârsta beneficiarilor. Astfel, polițiștii au identificat împreună cu copiii exemple de atingeri pe care nu le înțeleg ori pentru care nu sunt pregătiți și care le-ar produce teamă, jenă, disconfort, dezgust, despre faptul că acestea pot veni nu doar din partea necunoscuților, ci și de la prieteni, colegi, rude, chiar și adulți în care au încredere. Că ele se pot întâmpla pe stradă, în parc, la școală, la petreceri, acasă la ei sau în locuințele prietenilor și că pot lăsa răni adânci, greu de vindecat, dacă aleg sau sunt forțați să le ascundă.
Pentru fiecare dintre împrejurările în care s-ar putea produce agresiunile, elevii au identificat împreună cu polițiștii factorii favorizanți și măsurile de prevenire pe care ar trebui să le aibă în vedere pentru a nu ajunge în postura de victimă. Și nu în ultimul rând, au aflat cât de important este să raporteze cât mai rapid abuzurile, precum și modalitățile în care o pot face. În acest sens, copiilor li s-a explicat că pot suna gratuit la 116111, linia europeană de asistență pentru copii, gestionată în România de Asociația Telefonul Copilului, că pot scrie pe platforma online a organizației, https://www.116111.ro/, iar în caz de urgență pot apela 112.
Polițiștii de prevenire vă informează faptul că violența sexuală este un fenomen ce afectează întreaga societate și vă aduce în atenție următoarele elemente-cheie:
Importanța unei reacții sociale de respingere/sancționare a actelor de agresiune sexuală;
Promovarea instrumentelor juridice de sancționare a agresiunilor de natură sexuală, inclusiv a posibilității depunerii unei petiții anonime cu privire la cazurile de hărțuire pe criteriu de sex (precum recenta modificare a OG 27/2002, prin Legea 296/2024);
Încurajarea sesizării faptelor de violență sexuală și asigurarea suportului necesar și adecvat victimelor;
Promovarea unor modele de relaționare socială pozitivă, care încurajează respectarea dreptului la siguranță, demnitate sau libertatea de expresie;
Demontarea miturilor și prejudecăților sociale cu privire la acest fenomen.
Amintim faptul că prevenirea infracțiunilor la viața sexuală reprezintă o prioritate de intervenție preventivă a Poliției Române în acest an, prioritate ce subliniază nevoia de intensificare a eforturilor de conștientizare și sensibilizare publică cu privire la consecințele agresiunilor de natură sexuală, precum și la cadrul legislativ și protecția de care pot beneficia victimele.