Publicația Recorder a lansat ieri rubrica „Portret de candidat”, o inițiativă menită să ofere cetățenilor informații relevante despre cei mai importanți politicieni care vor candida la alegerile europarlamentare din 9 iunie. Pentru că alegerile se apropie, transparența și cunoașterea candidaților sunt esențiale, iar Recorder s-a gândit să aducă în fața publicului informații despre cei care aspiră să ne reprezinte în Parlamentul European.
Primul politician supus analizei în cadrul acestei rubrici este chiar brăileanul Mihai Tudose, capul de listă al alianței PSD-PNL la alegerile europarlamentare.
Tudose a fost premier în perioada 29 iunie 2017-16 ianuarie 2018, propus de nimeni altul decât Liviu Dragnea. În prezent, Mihai Tudose este europarlamentar, ales pe listele Pro România, partidul lui Victor Ponta. Ocupă și funcția de vicepreședinte al PSD și este coordonatorul campaniei PSD pentru alegerile din acest an.
Cei de la Recorder au realizat un portret foarte bine structurat despre omul și politicianul Mihai Tudose. Au prezentat activitatea lui Tudose în Parlamentul European, trecerea lui de la un partid la altul, conflictele cu PNL și apoi colaborarea cu ei și toate acuzatiile care i-au fost aduse (hărțuire, plagiat).
Activitatea lui Tudose în Parlamentul European
Cu toate că raportul său de activitate încearcă să îl prezinte în lumina cea mai favorabilă și pompoasă, realitatea activității lui Mihai Tudose la Bruxelles este departe de a fi impresionantă. În ciuda aparențelor, el nu s-a remarcat politic în timpul primului său mandat în Parlamentul European. De-a lungul a cinci ani, vocea sa nu a fost auzită în sala de dezbateri, intervențiile sale fiind limitate la scris, fără a fi susținute în persoana.
Acuzat de hărțuire
Un scandal de hărțuire în care a fost implicat numele lui Mihai Tudose a fost adus în atenția publicului de către mai multe publicații, printre care Europa Liberă și G4Media. Acestea au dezvăluit că, în 2019, în timpul primului său mandat în Parlamentul European, Mihai Tudose ar fi fost acuzat de abuz verbal și psihic asupra unei foste asistente. Sub protecția anonimatului, fosta angajată de la biroul lui Mihai Tudose a relatat că politicianul ar fi intrat în camera ei de hotel sub pretextul că dorea să-i ofere o carte. Tudose a negat vehement aceste acuzații, atribuindu-le unui simplu conflict de muncă. Într-o declarație dată în vara anului 2023, când informațiile au ieșit la iveală, acesta a susținut că asistenta nu și-a dat demisia, ci a fost concediată de el din motive de lipsă de încredere.
Mihai Tudose și alianță PSD-PNL – de la controverse la colaborare
Mihai Tudose, cunoscut pentru declarațiile sale controversate și schimbările de alianțe politice, a surprins opinia publică prin evoluția sa rapidă în ceea ce privește colaborarea între PNL și PSD. În timp ce toamna trecută susținea că cele două partide nu ar trebui să se alieze în alegeri, Tudose și-a schimbat radical perspectiva, considerând acum lista comună dintre PSD și PNL drept un exemplu de urmat. Această schimbare de atitudine sugerează mai de grabă prioritizarea propriilor interese. Mai mult, relația sa tensionată cu Rareș Bogdan, unul dintre liderii PNL, nu a reprezentat un obstacol în calea unei alianțe între cele două partide. Tudose nu a ezitat să-și atace direct partenerii de coaliție în trecut, însă acum se situează într-o poziție care să-i ofere beneficii personale.
Tudose și-a plagiat teza de doctorat
Acuzat de plagiat în cazul tezei sale de doctorat, Mihai Tudose a fost în centrul unei controverse care a zguduit încrederea în integritatea sa academică. Verdictul dat de Comisia de Etică a Academiei SRI a fost de plagiat, iar propunerea de retragere a titlului de doctor a fost un pas critic în acest caz. Cu toate acestea, hotărârea inițială a fost revocată în 2017 de către Senatul Academiei SRI, provocând nemulțumire în rândul criticilor care contestau integritatea academică a lui Tudose. Pentru a evita consecințele unui verdict de plagiat, Tudose a intervenit cu două solicitări la Ministerul Educației, încercând să renunțe la titlul de doctor. De altfel, relația politicianului cu învățământul superior a fost mereu una sinuoasă. Mihai Tudose a început facultatea la 24 de ani, iar în CV-ul publicat pe site-ul Parlamentului European susține că a fost lector și conferențiar la Academia de Informații „Mihai Viteazul” și că a absolvit mai multe cursuri postuniversitare unele la Colegiul Național de Apărare sau la Facultatea de Științe Economice – Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, în timp ce era deja deputat în Parlamentul României.
Cei de la Recorder mai amintesc și că Mihai Tudose a trecut de la un partid la altul, demisionând din PSD în 2019 pentru a se alătura partidului lui Victor Ponta, doar pentru a reveni la scurt timp în tabăra social-democrată, aruncând o umbră asupra consecvenței sale politice și angajamentului său.
Sursă: recorder.ro