În urma apariției unei sesizări în mediul online, publicat pe pagina de facebook a lui Cătălin Chivu, privitoare la faptul că Șantierul Naval Brăila deversează în apele Fluviului Dunărea, dintr-o barjă, uleiuri uzate, cutii cu vopsea, deșeuri metalice si alți poluanți, echipa de comisari permanentă a Gărzii Naționale de Mediu Comisariatul Județean Brăila s-a deplasat, vineri 28 februarie a.c., la Vard Shipyards Romania SA – Punctul de lucru Brăila (Șantierul Naval Brăila) unde a efectuat o verificare a aspectelor sesizate.
În urma verificărilor efectuate de Garda de Mediu s-a constatat faptul că operatorul economic a demarat din data de 10.02.2025 activitatea de dragare a bazinului de armare (acvatoriu) cu dragă proprie si o salanda (barja bicompartimentată destinată activităților de colectare transport și deversare a nămolului aluvionar dragat). Prin dragare se colectează nămolul aluvionar adus în mod natural de apele Fluviului Dunărea, de pe fundul bazinului de armare, de la intrarea în acest bazin si din dreptul calei de lansare pentru a crea adâncimea corespunzătoare lansării navelor maritime la apa si aducerea lor în bazinul de armare în vederea executării lucrărilor specifice de armare. Nămolul dragat este colectat in salanda, apoi este transportat pe Fluviul Dunărea in amonte la KM 175 și este deversat, din amonte in aval pana la KM 174.
Conform comisarilor Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul Județean Brăila, pentru activitatea de dragare, inclusiv cu deversarea nămolului aluvionar în apele Fluviului Dunărea, Șantierul Naval Brăila deține avizul Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați și avizul Autorității Navale Române – Căpitănia Portului Brăila. Activitatea de întreținere a bazinului de armare/acvatoriului la cote care să permită accesul navelor în siguranță, prin dragare, este înscrisă ca obligație în Autorizația de gospodărire a apelor emisă de Administrația Națională Apele Române.
În perioada 10.02.2025 – 27.02.2025 Șantierul Naval a dragat și încărcat cu nămol aluvionar un număr de 14 salande/barje cu o capacitate de 80 mc/salanda, cca 1120 mc de nămol, pe care le-a deversat în Dunăre, conform avizului AFDJ Galați, așa cum este consemnat în registrul de bord al navei.
În data de 28.02.2025 nu se efectua activitatea de dragare întrucât Șantierul Naval a lansat la apă un corp de navă și personalul navigant a fost mobilizat pentru aceste operațiuni. Din verificarea drăgii și a salandei cu care s-au făcut operațiunile de dragare, transport și descărcare a nămolului aluvionar s-a constatat că pe pereții acestora sunt doar urme de nămol și nu s-a constatat prezența urmelor de uleiuri uzate sau vopsea. Pe salanda exista un container inscripționat ”deșeuri metalice” utilizat pentru colectarea deșeurilor metalice care ar putea apărea în timpul operațiunilor de dragare, scoase odată cu nămolul.