În perioada 27 iunie, ora 7.00 – 28 iunie, ora 7.00, subunitățile Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Dunărea” Brăila au fost solicitate să intervină pentru limitarea și lichidarea a cinci incendii de vegetație uscată, culturi și miriște, în localitățile Brăila (trei incendii – unul pe Șoseaua de centură și două în municipiu), Măxineni și Valea Cânepii, unde au ars vegetație uscată, culturi, miriște pe o suprafață totală de circa 6 ha și aproximativ 5 tone gunoi de grajd
La ora 10.45, Detașamentul 2 de pompieri Brăila a intervenit cu două ASAS pentru limitarea și lichidarea unui incendiu în localitatea Valea Cânepii în două gospodării. Unul dintre proprietari a dat foc resturilor vegetale, a lăsat focul nesupravegheat care s-a extins la gospodăria învecinată. Până la sosirea echipajelor de intervenție în locul indicat, incendiul se manifesta la ambele gospodării.
În curtea de unde s-a dat foc resturilor vegetale au ars circa 1000 mp de vegetație uscată, iar la gospodăria unde s-a extins incendiul au ars vegetație uscată pe aproximativ 4000 mp, 6 mc de cherestea, circa 500 kg. de material lemnos și au fost afectați 150 puieți pomi fructiferi.
La ora 18.50, Punctul de lucru Măxineni, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din localitate, au intervenit cu două ASAS pentru limitarea și lichidarea unui incendiu pe raza localității. Au ars circa un hectar de vegetație uscată, cinci tone gunoi de grajd, un hectar cultură de grâu și aproximativ trei hectare de miriște.
Cauzele care au dus la producerea incendiilor au fost folosirea focului pentru arderea resturilor vegetale fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor și fumatul în locuri neamenajate.
Pentru siguranţa populației și a bunurilor acestora, se impune aplicarea următoarele minime măsuri:
– nu aprinde focul în zone cu vegetație uscată, culturi, miriște sau în zonele împădurite şi pe timp de vânt;
– resturile de țigară pot genera incendii. Nu le arunca oriunde!
Reamintim cetățenilor să dea dovadă de responsabilitate și să conștientizeze că un simplu incendiu de vegetație uscată se poate transforma într-un incendiu de proporții care poate genera pagube materiale majore, dar și pierderi de vieți omenești.
Având în vedere că în această perioadă se desfășoară lucrări de recoltare a păioaselor, recomandăm fermierilor să organizeze activități specifice de apărare împotriva incendiilor, precum și cunoașterea, aplicarea și respectarea cu strictețe a normelor de prevenire și stingere a incendiilor de către lucrători.
Echipajele de pe ambulanțele SMURD au intervenit în sprijinul a 11 persoane din municipiul Brăila și localități din județ, pentru acordarea primului ajutor medical prespitalicesc.