Potrivit unui studiu realizat de cercetători britanici de la Universitatea din Exeter și King’s College din Londra și publicat în revista științifică Lancet Healthy Longevity, pandemia a avut un impact negativ asupra sănătății cognitive a persoanelor cu vârsta peste 50 de ani. Acest impact s-a manifestat prin accelerarea rapidă a declinului cognitiv și creșterea riscului de demență, indiferent dacă acești indivizi au contractat boala COVID-19 sau nu.
Cercetătorii au explicat că măsurile luate pentru a stopa răspândirea virusului au contribuit la declinul funcției cognitive. Oamenii au fost nevoiți să-și schimbe complet stilul de viață, petrecând mai mult timp în izolare la domiciliu și reducând semnificativ interacțiunea socială, ceea ce i-a expus riscului de a dezvolta depresie ca urmare a singurătății. Consumul de alcool, care a crescut în timpul pandemiei, și efectele sedentarismului (lipsa exercițiilor fizice) au contribuit la această problemă.
În plus, efectele bolii în sine au avut un impact negativ asupra sănătății cognitive a celor analizați în studiu, mai ales că aproape 780 de milioane de oameni s-au îmbolnăvit de coronavirus conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății.
Studiul a fost inițiat în 2014 în Marea Britanie și a inclus 3.142 de participanți cu vârste cuprinse între 50 și 90 de ani. Scopul inițial al acestuia era de a obține o perspectivă asupra funcționării creierului persoanelor de peste 40 de ani pe o perioadă de 25 de ani. Cu toate acestea, în contextul pandemiei, cercetătorii au analizat datele colectate pe parcursul acestei perioade.
Rezultatele arată că declinul cognitiv s-a accelerat în primul an al pandemiei, fiind mai pronunțat în rândul celor care prezentau deja semne de declin cognitiv ușor înainte de izbucnirea pandemiei. Acest declin a persistat chiar și după încheierea oficială a pandemiei, sugerând că impactul asupra sănătății cognitive ar putea avea un caracter pe termen lung. Cercetătorii au subliniat că acest declin cognitiv sporit crește riscul de dezvoltare a demenței, și este necesară identificarea măsurilor de prevenire a acestei probleme.
Sursă: The Guardian