Caricaturistul Costel Pătrășcan a câștigat un al patrulea proces în disputa sa cu Muzeul Brăilei „Carol I“ și Consiliul Județean Brăila, care nu vor în ruptul capului să renunțe la folosirea denumirii „Casa Umorului Desenat” în cadrul unei secții a Muzeului, deși Pătrășcan deține marca înregistrată „Casa Umorului”. Pătrășcan a cerut și la modul public și în scris Consiliului Județean să renunțe la denumirea respectivă, dat fiind că aceasta este asemănătoare mărcii înregistrate de el, însă președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), care are un meci personal cu caricaturistul, nu a fost dispus să accepte asta, motiv pentru care caricaturistul s-a adresat instanței.
Din păcate, lui Chiriac îi crește orgoliul exponențial, pe măsură ce trec anii în care ocupă funcția în care se joacă de-a președintele CJ. Spunem că se joacă fiindcă până acum, timp de 8 ani, drept de semnătură ca ordonator principal de credite n-a avut el, ci vicepreședintele Ionel Epureanu. Epureanu era cu munca, iar Chiriac cu pozele pentru imagine.
În pauzele lui de joacă de-a președintele CJ, pe măsură ce a trecut timpul și i-a crescut nu competența, ci orgoliul, Chiriac a început să se joace și de-a Gigi duru cu diverse persoane care presupunea el că ar fi trebuit să fie intimidate de poziția lui de șef la CJ și la PSD. Pe unii îi intimidează; pe alții, care știu că el a fost pus în acele funcții pentru calitățile de marionetă, nu îi intimidează.
Pe Pătrășcan nu l-a intimidat, deși Chiriac și gașca lui de PSD-iștii au încercat „să-l facă” din mai multe direcții: au blocat colaborarea lui cu toate instituțiile aflate în subordinea CJ și a Primăriei Brăila sau care primeau finanțare de la CJ sau Primărie și l-au dat afară din spațiul pe care îl ocupa în clădirea Teatrului „Maria Filotti”, aflat în subordinea Primăriei. Acum nu mai au de unde să-l de afară, că cei care l-au găzduit cu atelierul său de creație și Muzeul Umorului nu sunt slugile lor, ca să le poată comanda să-l dea afară și de acolo, așa că PSD-iștii s-au reorientat: încearcă să-i anuleze mărcile înregistrate la OSIM, „Muzeul Umorului” și „Casa Umorului”.
Ai zice că un președinte de consiliu județean are lucruri mai importante de făcut decât să se judece cu un artist, proprietarul unei mărci înregistrate, pentru o denumire pe care o poate schimba oricând vrea mușchii lui și ai lui Dobre, vicepreședintele CJ care are ca punct tare mușchii și ca punct slab cultura, motiv pentru care a fost pus responsabil pe zona de cultură. Facem mișto, că Dobre e cantitate neglijabilă la CJ Brăila, lui nu-i cere nimeni părerea, niciodată, nici când e vorba despre cultură, nici când e vorba despre mușchi. A fost o vreme când era responsabil cu mușchii de porc și de vită și micii, la grătar, dar acum nu se mai ocupă de asta, că a fost avansat în PSD pe aceleași criterii ca și Chiriac.
Și da, un președinte adevărat are lucruri mai importante de făcut, dar Chiriac nu se încadrează la această categorie și n-are treburi importate de făcut, că toată treaba în CJ Brăila o face Epureanu.
În orice caz, imun la mizeriile PSD-iste, Pătrășcan merge înainte cu lupta în instanță, până la obținerea unei sentințe definitive.
Sunt pe rol mai multe procese, iar la acest moment scorul e 4-1 în favoarea caricaturistului.
Ieri Tribunalul Brăila a dat o sentință în acțiunea în contrafacere marcă în care Costel Pătrășcan a cerut instanței să interzică Muzeului Brăilei și Consiliului Județean să folosească sintagma „Casa Umorului Desenat”.
Tribunalului Brăila a decis: „Admite în parte cererea. Interzice pârâților utilizarea sintagmei «CASA UMORULUI DESENAT» în acțiunile, activitățile, documentele, întrunirile, simpozioanele, materialele scrise, etc, organizate de către pârâte. Interzice pârâtelor folosirea/utilizarea mărcii «CASA UMORULUI», singură sau în combinație cu alte cuvinte/sintagme în orice înscrisuri sau documente sau orice alte activități/ expuneri/ documente, inclusiv în mediul on-line. Obligă pârâții, în solidar, la plata cheltuielilor de judecată către reclamant, în sumă de 100 lei, taxă judiciară de timbre”.
Muzeul Brăila și Consiliul Județean pot face apel în 30 de zile de la comunicarea deciziei instanței.
Pătrășcan a comentat ieri pe o rețea de socializare: „Dacă în meciurile de pregătire scorul a fost 3-1, vă anunț că au început meciurile decisive.
În meciurile decisive imprevizibilul este regula, iar regula se poate schimba oricând.
Conducem din nou: 1-0!
Mă voi strădui ca scorul final să-mi fie favorabil și dreptatea să triumfe. Moral știu că am dreptate, rămâne să se confirme și de către justiție”.