Președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, îi cere public Iulian Timofei (PSD) să-și dea demisia din funcția pe care o ocupă în prezent, după ce Inspectoratul General al Jandarmeriei Române a afirmat într-un document oficial că există suspiciuni rezonabile că Timofei ar fi comis fapte penale, pentru a-și majora artificial valoarea pensiei.
Totul a pornit de la informațiile date publicității de Cătălin Chivu (elcomandatepress.ro), care l-a acuzat pe Iulian Timofei că în perioada în care încă mai era angajat al Jandarmeria Brăila și-ar fi trecut în scripte un număr mult mai mare de ore lucrate decât numărul real, pentru a obține o pensie mai mare.
Chivu a solicitat Jandarmeriei Brăila un punct de vedere oficial pe această temă, iar după verificările necesare, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române i-a transmis un răspuns în care se arată că „în urma verificărilor efectuate și a concluziilor rezultate cu privire la activitatea profesională a domnului Timofei Iulian din perioada luată în considerare pentru calculul pensiei, există suspiciuni rezonabile privind săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală (art. 295, art. 301, art. 320 și art. 321 din Codul Penal), aspecte sesizate Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București”.
Acesta este contextul în care deputatul Popa i-a cerut astăzi demisia lui Timofei: „Cred că domnul prefect ar putea să facă un singur lucru, unul de bun simț, un lucru care este normal: demisia. Pentru că nu poți să fii reprezentantul Guvernului în teritoriu atâta timp cât tu ești acuzat într-un dosar penal.
Eu nu pot să înțeleg, să-ți mărești pensia artificial… Ți-ai mărit-o, nu ți-ai mărit-o, trebuie să te pui la dispoziția organelor abilitate și să aștepți măsurile pe care le vor lua cei competenți”.
Deputatul a mai spus că dacă Timofei nu-și dă demisia până luni, va trimite o adresă premierului Marcel Ciolacu și una ministrului Afacerilor Interne, Marian Cătălin Predoiu, în care va cere demiterea prefectului Brăilei.
În ceea ce privește suspiciunile ce planează asupra lui Iulian Timofei la care se face referire în documentul transmis de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, articolele respective din Codul Penal vizează:
-art. 295 Cod Penal – „Însuşirea, folosirea sau traficarea de către un funcţionar public, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.”
-art. 301 Cod Penal – „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.”
-art. 320 Cod Penal – „Falsificarea unui înscris oficial, prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui în orice mod, de natură să producă consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.”
-art. 321 Cod Penal – „Falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de către un funcţionar public aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu ştiinţă de a insera unele date sau împrejurări, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.”