Decât fără pod peste Dunăre la Brăila, mai bine cu un pod pe care asfaltul trebuie pus de două sau trei ori în mai puțin de jumătate de an, cu șuruburi care sunt strânse atât de prost, încât se desprind cu mâna liberă, la care mai apar infiltrații și alte lucruri de genul ăsta, care pot fi rezolvate ulterior. Cam asta a declarat ieri Mihai Tudose (PSD), actual europarlamentar, fost premier, când a fost întrebat într-o emisiune realizată de Realitatea TV despre numeroasele nereguli descoperite în documente sau în teren în legătură cu modul în care s-au executat lucrările la podul care a fost deschis circulației în luna iulie a acestui an.
Acesta a spus că din punctul său de vedere faptul că presa a semnalat în mai multe rânduri probleme legate de calitatea lucrărilor de asfaltare, problemele cu șuruburile care n-au fost strânse bine și se desfac cu mâna liberă, că au apărut infiltrații, etc, este „un exemplu de bune practici civice”, în sensul că cetățenii și presa sesizează public aceste nereguli, iar beneficiarul, adică statul, prin CNAIR, îi cere constructorului să rezolve problemele, fiindcă altfel n-o să se facă recepția podului de la Brăila.
„În timp ce noi discutăm despre microfisurile de la pod, am văzut 40.000 de opinii de la specialiști, nu de la noi – că noi nu ne pricepem la poduri și betoane – care spun că niște fisuri în beton sunt normale, că betonul nu e elastic și crapă. Eu preferam să avem aceste discuții acum 30 de ani și de 30 de ani la Brăila să fie pod.
Noi toți vrem o țară ca afară și este bine că vrem o țară ca afară. O țară ca afară ajungem când toți ne clamăm drepturile și reclamăm tot ce ni se pare că este în neregulă. Podul mi se pare că e un simbol pentru chestia asta, fiindcă toată lumea a fost foarte atentă și nu s-a trecut absolut nimic cu vederea. Este un exemplu de bune practici civice, în sensul în care oricine aduce la cunoștință cele mai mici nereguli, iar de partea celalaltă avem beneficiarul, statul român, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care nu manifestă niciun pic de indulgență la nimic, fiindcă au mai fost lucrări care au fost recepționate pe principiul «Bine, măi, gata, dă-o încoace!» și după 6 luni a luat-o autostrada la vale, s-a prăbușit podul, s-a stricat asfaltul. Ei bine, aici ei sunt deja la al doilea sau al treilea strat de asfalt pe banii lor, pe principiul «îl puneți până stă ca lumea», «strângeți suruburile până vă veți sătura, să stea naibii strânse». Nu va prelua nimeni din partea statului podul ăla până nu va fi totul în regulă”, a declarat Mihai Tudose.