În urma celor 38 de mandate de percheziție domiciliară, efectuate de către polițiști ai Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, brigăzilor de combatere a criminalității organizate Pitești și Ploiești și serviciilor de combatere a criminalității organizate Dâmbovița, Olt și Brăila, împreună cu polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, cu suportul structurilor Gărzii de Coastă, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu și Centrului de Supraveghere și Control al Trecerii Frontierei Aeroporturi București-Otopeni, au fost reținute 15 persoane, pentru 24 de ore, iar față de alte 7 persoane a fost luată măsura controlului judiciar.
În cursul zilei de astăzi, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă, față de cele 15 persoane reținute.
În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate 4 autoturisme, în valoare totală de aproximativ 80.000 de euro, 1 dubă modificată ce prezenta locaș specific amenajat pentru transport migranți, 3 ATV-uri, de aproximativ 30.000 de euro, 1 motociclu, 52 de telefoane, o tabletă, 2 laptopuri, 18.850 de lei, 7.730 de euro, 1.000 de lire sterline, precum și alte mijloace de probă.
Reamintim că, la data de 2 septembrie 2024, polițiști ai Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, brigăzilor de combatere a criminalității organizate Pitești și Ploiești și serviciilor de combatere a criminalității organizate Dâmbovița, Olt și Brăila, împreună cu polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, cu suportul structurilor Gărzii de Coastă, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu și Centrului de Supraveghere și Control al Trecerii Frontierei Aeroporturi București-Otopeni, au pus în aplicare 38 de mandate de percheziție domiciliară, precum și 33 de mandate de aducere, în județele Argeș, Dâmbovița, Olt, Prahova și Brăila, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.
Din actele de urmărire penală a reieșit faptul că, în perioada ianuarie – iunie 2023, s-ar fi constituit și ar fi acționat, în cadrul unei rute transfrontaliere de trafic de migranți ce includea România (ca țară de tranzit) – Ungaria – Italia, un grup de criminalitate organizată, format din mai mulți cetățeni români aflați în contact direct cu membrii unor grupări transfrontaliere specializate, având ca scop organizarea și efectuarea de transporturi frauduloase de migranți pe ruta menționată, în schimbul unor sume de bani.
Din cercetări a rezultat că membrii grupului infracțional organizat, constituit în sistem piramidal, ar fi deținut roluri determinate și ar fi acționat pe mai multe paliere.
Astfel, o parte dintre persoanele cercetate ar fi coordonat și menținut legătura cu membrii unor rețele transfrontaliere de trafic de migranți și ar fi primit de la aceștia cereri de transport fraudulos a unor migranți aflați pe teritoriul României, în vederea preluării acestora din locații situate în zona de vest și transportării frauduloase din România în Italia (la adrese indicate) în schimbul a 1.300 de euro pentru fiecare migrant astfel transportat și ajuns la destinație.
În realizarea activității infracționale, persoanele cercetate ar fi achiziționat autoutilitare și ansambluri de mari dimensiuni pe care le-ar fi pregătit, prin aranjarea unor mărfuri și modificarea compartimentelor de marfă (amenajarea unor spații speciale) care să ofere posibilitatea ascunderii migranților transportați pentru a nu fi depistați în mod facil, în eventualitatea unui control.
Tot pentru asigurarea transporturilor, membrii grupului ar fi identificat și racolat persoane dispuse să conducă autovehiculele, în calitate de șoferi sau antemergători, în schimbul unor sume de sume bani, cuprinse între 300 – 500 de euro, pentru fiecare migrant transportat.
Ulterior, după primirea locațiilor unde erau cazați migranții de către membrii grupărilor transfrontaliere, persoanele cercetate ar fi efectuat predarea acestora către șoferii racolați și îmbarcarea în mijloacele de transport.
Pe lângă asigurarea costurilor privind carburanții, hrana, asigurările și rovignetele, membrii grupului infracțional organizat ar fi pus la dispoziția șoferilor implicați documente de transport (CMR-uri care nu corespundeau realității) și sigilii (în vederea sigilării compartimentului de marfă al autoutilitarelor cu care se transportau migranții) pentru a se crea astfel aparența efectuării unor transporturi rutiere de mărfuri și a se reduce riscul unor controale ale poliției de frontieră.
În acest context și în vederea realizării scopului propus, ar fi fost efectuate mai multe transporturi de migranți de către membrii grupului infracțional organizat, prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat pe ruta România -Ungaria – Slovenia -Italia, o parte semnificativă a acestora fiind însă depistate de către autoritățile de poliție din România (610 migranți în 27 de episoade distincte), Ungaria (8 migranți în luna aprilie 2023), Slovenia (20 de migranți în luna martie 2023 și 59 în iunie 2023) și Italia (28 de migranți depistați în luna iunie 2023) ca urmare a colaborării polițienești și judiciare, dar și prin intermediul ordinelor europene de anchetă și cu sprijinul EUROJUST ȘI EUROPOL.
Este de menționat faptul că ancheta penală aflată în derulare la acest moment, a evidențiat că membrii grupului infracțional organizat ar fi derulat activități de trafic de migranți și în intervalul ianuarie – august 2024, prin folosirea aceluiași mod de operare, remarcându-se o specializare a persoanelor cercetate în modificarea autovehiculelor de transport cu scopul de a îngreuna depistarea migranților.
Autoritățile au reușit însă oprirea unui număr semnificativ de astfel de transporturi, ultimul la data de 29 august 2024 în punctul de trecere a frontierei române către Ungaria.
Acțiunea efectuată în prezenta cauză, intitulată generic „Operațiunea TRAFFIC JAM“ beneficiază de sprijinul polițiștilor Inspectoratului de Poliție Județean Argeș , al jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei și Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș.
La activitate a participat și o echipă mobilă a EUROPOL, care a efectuat verificări de tip cross-check în baza de date SIENA a elementelor de interes identificate în urma perchezițiilor domiciliare.
Documentarea cauzei a fost realizată și cu sprijinul polițiștilor de frontieră din cadrul serviciilor teritoriale ale poliției de frontieră Timiș și Arad.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română și de Serviciul Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.