Foarte mulţi părinţi cer un act normativ care să reglementeze ceea ce pot face copiii pe internet. Mai ales că există un sentiment de haos şi că lucrurile sunt scăpate de sub control. Un proiect legislativ – care se află încă în faza incipientă a unei dezbateri publice – este cerut de societate și este susținut și de Organizația Femeilor Liberale Brăila.
Obiectivul principal al iniţiativei legislative este de a oferi mai multă putere părinţilor pentru a controla ceea ce fac copiii lor în mediile digitale. Este vorba de un control parental real care nu poate fi exercitat în lipsa unor reglementări explicite.
Acest subiect a fost abordat într-o conferință de presă de OFL Brăila, de Camelia Ifrim și Cici Bolovan. Camelia Ifrim a spus că în urma discuțiilor avute în cursul timpului cu diverși părinți și bunici, aceștia s-au arătat îngrijorați de amploarea pe care a luat-o internetul în rândul copiilor și le răpește copilăria. Ifrim a spus că părinții și bunicii recunosc faptul că o parte din vină o poartă și ei pentru că le-au cumpărat fel de fel de telefoane și tablete care le facilitează accesul copiilor în mediul online.
“Copii au uitat să se joace să vorbească între ei sau cu părinții și bunicii, sunt captivi ai sistemului și au devenit mai interiorizați și mai irascibili și necomunicativi. În acest sens, noi, femeile liberale susținem un proiect de lege care poate rezolva această problemă majoră a societății de astăzi.
Legea PNL propune o abordare triplă: implicarea părinților prin acord parental explicit, responsabilizarea furnizorilor de servicii online și supravegherea de către autoritățile statului. Până la vârsta de 16 ani, minorii pot crea și utiliza conturi online doar cu acordul parental. Se va institui un set de obligații pentru furnizorii de servicii online: filtre automate privind materialele care pot avea un conținut dăunător pentru dezvoltarea sănătoasă a minorului, adecvarea conținutului pentru siguranța minorului și eliminarea oricărui conținut cu caracter publicitar destinat copiilor. Autoritatea Națională pentru pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va verifica respectarea obligațiilor instituite.
”Ne dorim un amplu proces de consultare şi dezbatere cu societatea în care să fie implicaţi toţi cei interesaţi de rezolvarea acestei probleme acute pentru viitoarele generaţii: în primul rând copiii trebuie să-şi spună punctul de vedere, părinţii, profesorii, psihologii şi psihiatrii, să ne spună cei din big tech ce se poate face, dar şi instituţiile statului care controlează mediul online, dar şi cele care luptă împotriva fenomenului infracţional (poliţie, parchet)” a spus Cici Bolovan, președinta OFL Brăila.