Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a anunțat că va fi alocată suma de 3 miliarde de lei pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății.
„În luna mai, la momentul la care suplimentam bugetul CNAS cu 10 miliarde lei, vă anunțam că protejăm veniturile medicilor de familie și veniturile specialiştilor din ambulatorii, care au rămas neschimbate. Mai mult, promiteam atunci că vom încerca să identificăm, treptat, modalități de stimulare a medicilor de familie și a medicilor din ambulatoriul de specialitate pentru specialități clinice, pentru monitorizarea pacienților cu afecțiuni cronice”, a spus Marcel Boloș.
Bugetul Ministerului Sănătății pe anul 2024 se suplimentează cu suma totală de 3,039 miliarde lei
Potrivit liberalului, bugetul Ministerului Sănătății pe anul 2024 se suplimentează cu suma totală de 3,039 miliarde lei credite de angajament și 39 milioane lei credite bugetare, pentru a asigura continuitate în acordarea materialelor și prestărilor de servicii medicale, dar și pentru plata cheltuielilor aferente personalului propriu al caselor de asigurări de sănătate și al CNAS.
Ministrul a afirmat că „suma alocată astăzi va permite pentru trimestrul IV din 2024 majorarea valorii punctului pe serviciu medical în asistența ambulatorie de specialitate pentru specialități clinice de la 4,5 la 5 lei, menținerea valorilor punctelor „per capita” și pe serviciu în asistența medicală primară, precum și a valorii lunare pentru asistența medicală dentară. Este o decizie firească, care indică normalitatea în acest sector: asigurăm predictibilitate financiară, care să se traducă în condiții mai bune de tratament și prevenție pentru pacienții din România”.
Conform declarațiilot făcute de acesta, peste 6 miliarde lei pleacă lunar de la Ministerul Finanțelor către sănătate, pentru a asigura buna funcționare a spitalelor, ambulatoriilor de specialitate, plata medicamentelor, asigurarea banilor pentru programele de boli cronice, plata medicilor de familie și multe alte categorii de cheltuieli pe deplin necesare celor care sunt bolnavi și în suferință.
Comparativ cu anul trecut, se înregistrează o creștere de aproximativ 30% a cheltuielilor Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.