Președintele Consiliului Județean Brăila, Măria Sa Francisk Iulian Chiriac (PSD), are o problemă cu caricaturistul Costel Pătrășcan.
În „micimea” sa, Pătrășcan nu-l lasă pe Chiriac să folosească numele „Muzeul Umorului” și nici numele „Casa Umorului Desenat” pentru o secție a Muzeului Brăilei care a fost înființată la inițiativa lui Pătrășcan.
Lucrurile au fost așa:
-În 2016 Pătrășcan a venit cu ideea acestui proiect și cu numele propriu-zis (Muzeul Umorului) și i le-a prezentat președintelui Chiriac. Acesta din urmă a fost entuziasmat de proiect.
-În 2017 Chiriac a prezentat public „actul de naștere” al primului Muzeu al Umorului din România, cel de la Brăila.
-În anul 2019 CJ Brăila a aprobat o hotărâre privind înființarea Muzeului Umorului, ca secție a Muzeului Brăilei „Carol I”.
-În ianuarie 2022 Pătrășcan a declarat că „Muzeul Umorului este un proiect ratat, din cauza unor dispute cu administrația brăileană generate de un funcționar susținut politic, care a devenit jupânul culturii brăilene. Vorbim de haita politică, ce a încălecat inclusiv cultura, câtă mai e”.
Caricaturistul a fost dat afară din spațiul în care își avea atelierul de lucru de ani de zile, în Teatrul „Maria Filotti” – care se află în subordinea Primăriei conduse de Marian Dragomir (PSD) și a intrat pe lista neagră a administrației PSD, nemaifiind invitat la evenimentele culturale organizate de Consiliul Județean și Primărie. Pătrășcan și-a găsit un alt spațiu în Palatul Lyra, unde a fost invitat de reprezentanții Societății Filarmonice Lyra. Aceștia l-au sprijinit și pentru înființarea Muzeului Umorului ca inițiativă privată, cu fonduri provenind din donații, fără vreun leu din banul public.
-Pe 10 noiembrie a avut loc deschiderea oficială a Muzeului Umorului din Brăila, la Palatul Lyra.
În „micimea” sa, Pătrășcan, care știa că ideea i-a aparținut, a înregistrat la OSIM această marcă, împreună cu „Casa umorului desenat”.
Măria sa Francisk Chiriac a decis să meargă mai departe cu secția înființată la Muzeul „Carol I”, care timp de mai mulți ani nu s-a putut deschide. Că doar nu era să-l lase pe Pătrășcan să câștige! Chiriac a dat drumul noii secții a Muzeului Brăilei cu numele „Casa Umorului Desenat”, că Muzeul Umorului era deja luat.
În „micimea” sa, Pătrășcan i-a transmis la modul public președintelui Consiliului Județean că a înregistrat la OSIM numele „Casa Umorului” și a cerut schimbarea denumirii secției respective.
Măria sa Chiriac și-a zis în sinea lui că nu-i dictează lui Pătrășcan ce să facă și n-a schimbat numele.
În „micimea” sa, Pătrășcan a acționat în judecată Consiliul Județean și Muzeul Brăilei. Prima instanță i-a dat câștig de cauza ieri, 8 februarie. Nici nu era greu de ghicit că se va întâmpla așa.
Măria sa Chiriac a anunțat astăzi că va continua procesul, pentru că există și alte căi de atac.
De ce continuă acest proces? Din orgoliu, din ambiție personală, fiindcă nu vrea ca brăilenii să considere că a fost învins el, marețul conducător, de un amărât de caricaturist. Pentru că nu vrea ca brăilenii să vadă că este posibil ca un simplu cetățean care îi ține piept, să câștige. Cine știe ce idei le mai vin și altora! Pentru că toate cheltuielile pe care le implică procesul, Francisk Chiriac le plătește din bani publici. Pentru că plătește din bani publici o casă de avocatură pentru acest proces. Pentru că dacă va pierde procesul, n-o să-i impute nimeni banii publici cheltuiți doar din orgoliu.
Pentru că se luptă folosind influența politică și banii publici împotriva unui om care-și apără dreptul pe cont propriu, cu bani din propriul buzunar.
Pentru se crede Stăpânul și are impresia că PSD-ul va fi veșnic acolo, la conducere.
(sursă foto – Facebook Costel Pătrășcan)