Dacă vă gândeați că funcția de prefect presupune și calități etice și deontologice, ține să vă contrazică azi, prefectul Brăilei, Iulian Timofei. Într-o țară unde corupția încă mușcă adânc în țesutul instituțiilor publice, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române mai aruncă o bombă: există „suspiciuni rezonabile” privind săvârșirea unor fapte penale de către Iulian Timofei, actualul prefect al județului Brăila. Acuzațiile sunt grave și indică o nouă tentativă de fraudă a banului public.
Potrivit informațiilor furnizate de Jandarmerie, suspiciunile vizează perioada în care Timofei activa la Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Brăila. Mai exact, Timofei ar fi raportat un număr mai mare de ore de muncă decât cele efectuate în realitate, totul pentru a beneficia de o pensie majorată ilegal cu câteva mii de lei. Aceasta este concluzia verificărilor efectuate de Inspectoratul de Jandarmi, ca răspuns la o solicitare a lui Cătălin Chivu (elcomandatepress.ro), la solicitarea de informații de interes public formulată de acesta, în baza Legii 544/2001.
Chivu a cerut oficial clarificări, iar răspunsul primit a confirmat bănuielile: „Există suspiciuni rezonabile privind săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală de către Timofei Iulian”. Mai mult, Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila a transmis deja Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București aceste suspiciuni, pentru a se efectua cercetări amănunțite.
Și mai revoltător este faptul că, dacă se va dovedi că IJJ Brăila a fost prejudiciat financiar prin activitatea col (r) Iulian Timofei, instituția va deveni parte civilă în procesul penal. Așadar, s-a ajuns în punctul în care chiar instituțiile statului se întorc împotriva propriilor oameni.
Dar cum reacționează Iulian Timofei la aceste acuzații șocante? Reacția vine prin vocea purtătorului de cuvânt al Instituției Prefectului – Județul Brăila, Gabriel Tudose, care susține că prefectul respinge acuzațiile ca fiind nefondate: „Domnul Timofei, personal, nu a avut nicio implicare profesională în calculul pensiei și în modalitatea de calcul a pensiei. Domnul Timofei lasă organele abilitate să se pronunțe cu privire la toate aceste aspecte”.
Dar să fim serioși! Dacă informațiile sunt adevărate și tare ne e teamă că sunt, cum de este posibil ca un prefect al unui județ să fie implicat într-o astfel de fraudă? Cum este posibil ca un om cu o astfel de funcție să își umfle în mod deliberat pensia pe spatele contribuabililor? Cum de este lăsat să își continue activitatea ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat? Este inadmisibil ca într-o democrație să asistăm pasivi la astfel de scenarii de corupție!
Oare câte alte cazuri de acest gen mai zac ascunse sub covorul instituțiilor publice? Ar fi cazul ca autoritățile competente să investigheze amănunțit și să prezinte adevărul, pentru că cetățenii acestui județ, merită mai mult decât niște reprezentanți care încearcă să fenteze legea pentru a-și umple propriile buzunare.
Este de neconceput să permitem ca astfel de persoane să dețină funcții publice și să administreze banii noștri, ai tuturor. Credem că a venit timpul ca justiția să-și facă datoria și să demonstreze că nimeni nu este mai presus de lege!