În ultimele 24 de ore polițiștii brăileni au organizat 13 acțiuni și au intervenit la 53 de evenimente, dintre care 44 au fost sesizate de cetățeni prin 112. Oamenii legii au constatat 60 fapte care au perturbat ordinea și liniștea publică și au fost aplicate amenzi în valoare de peste 28.000 de lei.
Pentru menținerea siguranței rutiere, trei șoferi au rămas fără permis de conducere după ce au pus în pericol siguranța altor participanți la trafic. De asemenea, au fost oprite din a circula pe drumurile publice autovehiculele care nu prezentau siguranță în trafic. Astfel, trei certificate de înmatriculare au fost retrase până la remedierea problemelor constatate.
La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila siguranța școlară este o prioritate context în care, polițiștii acționează zilnic în incinta și zona adiacentă unităților de invățământ, în punctele cu risc ridicat de accidente și la orele semnalate cu trafic intens, pentru prevenirea accidentelor rutiere, evitarea blocajelor și fluidizarea circulației rutiere. Polițiștii rutieri efectuează constant verificări atât în trafic a microbuzelor școlare cât și în punctele de îmbarcare/debarcare elevi unde șoferii au fost testați cu aparatele din dotare, în vederea asigurării unui climat de siguranță rutieră.
Astfel, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Brăila – Secția 1 și 2 Poliție rurală Brăila au acționat ieri, în intervalul orar 08:00-12:00, pe raza comunei Gemenele și Tichilești, în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ, pentru creșterea siguranței elevilor și a personalului didactic, cât și pentru verificarea respectării prevederilor Legii 61/1991 privind comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit a băuturilor energizante, băuturilor alcoolice și/sau a produselor din tutun și a produselor conexe către elevii care nu au împlinit vârsta de 18 ani, dar și a prevederilor reglementate de Legea 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun.
Polițiștii au verificat 5 unități de învățământ, au legitimat 14 persoane ce au fost verificate în aplicația eDAC și au controlat societățile de alimentație publică din zona unităților de învățământ. De asemenea, polițiștii au purtat discuții cu 82 de elevi și 4 cadre didactice pentru creșterea gradului de informare, conştientizare şi sensibilizare a elevilor și cadrelor didactice cu privire la riscurile asociate consumului și traficului de substanțe psihoactive. Cu această ocazie, reprezentanții unităților de învățământ au fost instruiți cu privire la informarea polițiștilor despre evenimentele din școli, cât și despre obligația de informare cu privire la cazurile de abandon școlar.
De asemenea, agenții de securitate au fost instruiți cu privire la accesul persoanelor străine în unitățile de învățământ.