Organizația Femeilor Liberale (OFL) Brăila susține proiectul de lege pentru protecția minorilor în domeniul serviciilor societății informaționale, inițiat de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc. OFL Brăila consideră că este nevoie să fie luate măsuri rapide pentru limitarea accesului copiilor la site-uri care sunt periculoase pentru sănătatea și siguranța lor fizică și psihică, iar asta se poate face, printre altele, printr-o legislație mai severă în domeniu.
Camelia Ifrim, membră a OFL Brăila, declară în acest context că în urma discuțiilor avute cu părinți și bunici a constatat că mulți dintre aceștia sunt îngrijorați de modul în care internetul și în special rețelele de socializare acaparează copiii de la vârste fragede și afectează comportamentul lor: „Părinții și bunicii recunosc faptul că o parte din vină o poartă și ei pentru că le-au cumpărat fel de fel de telefoane și tablete și au făcut posibil accesul în mediul online. Recunosc că sunt depășiți de situație, deoarece copiii lor au uitat să se joace, să vorbească între ei și cu părinții și bunicii, sunt captivi ai sistemului și au devenit mai interiorizați, irascibili și necomunicativi. În acest sens, noi, femeile liberale, susținem un proiect de lege care poate rezolva această problemă majoră a societății de astăzi”.
Cici Bolovan, șefa Organizației Femeilor Liberale Brăila, a dat câteva detalii privind proiectul de Lege pentru protecția minorilor în domeniul serviciilor societății informaționale și a vorbit despre responsabilitate pe care trebuie să și-o asume adulții, pentru protejarea copiilor: „Într-o eră în care avem cu toții o viață duală, atât online, cât și offline, copiii noștri sunt extrem de expuși; mai cu seamă sunt expuși pericolelor care se află la un clic distanță. Există în acest moment aplicații care monitorizează timpul pe care-l petrec copiii pe internet, dar nu există aplicații care să ne arate ce conținut primesc copiii noștri în mediul online.
PNL propune această lege care are o triplă abordare: implicarea părinților prin acord parental explicit; responsabilizarea furnizorilor de servicii online; supravegherea de către autoritățile statului, care se va realiza de către Autoritatea Națională pentru pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Ne dorim un amplu proces de consultare şi dezbatere cu societatea, în care să fie implicaţi toţi cei interesaţi de rezolvarea acestei probleme acute pentru viitoarele generaţii”.
(sursă foto – Youtube MD Press)