Deși în luna octombrie, CJ Brăila a achiziționat pentru aproape 30.000 de euro o suprafață specială pentru handbal, EHF nu a omologat Sala Sporturilor Danubius din Brăila pentru meciuri în grupele EHF European League. Sala Sporturilor Danubius nu poate fi omologată, deoarece arhitectura nu permite. Sala nu are tribunele esențiale pe ambele părți ale terenului, această condiție fiind una eliminatorie în ceea ce privește dosarul de licențiere.
Practic, lucrul acesta se știa de către cei de la conducerea clubului HC Dunărea Brăila de la început, dar au decis să mai risipească niște bani (bani din buzunarele brăilenilor) ca să nu se vorbească mai apoi că nici măcar nu au încercat.
HC Dunărea Brăila este nevoită să își dispute viitoarele meciuri de pe teren propriu, în cupele europene, la Buzău, la Sala Sporturilor ”Romeo Iamandi”.
Consiliul Județean a justificat cumpărarea din bani publici a suprafeței de joc, spunând că este necesară pentru ca HC Dunărea să poată juca acasă meciurile de pe teren propriu în cupele europene. Au fost doar niște bani irosiți. HC Dunărea Brăila nu va juca în Sala Polivalentă din Brăila meciurile de pe teren propriu din cupele europene, ci le va juca la Buzău. Cu toții știau că sala nu poate fi omologată de către EHF fără a avea tribune pe ambele părți, dar nu le-a fost foarte greu să arunce niște bani pentru câteva schimbări care nici măcar nu erau necesare.
Întrebat recent de către consilierul județean Alexandru Bucălău de ce în Sala Polivalentă nu se pot antrena și alte cluburi locale, cum ar fi baschetbaliștii de la ACS Cuza Pirates, Iulian Chiriac, președintele CJ i-ar fi răspuns că suprafață nu suportă bătaia mingii de baschet. Se referea la suprafața aceasta de 30.000 de euro pusă fix degeaba pentru că nu va aduce niciun beneficiu comunității locale.
Dar cine să îi certe? Președintele clubului HC Dunărea Brăila este nimeni altul decât Adrian Manole, ginerele europarlamentarului Mihai Tudose. Această conexiune politică aduce întrebări privind influența asupra deciziilor și lipsa de responsabilitate față de brăileni.
HC Dunărea Brăila aruncă nejustificat cu bani publici
Sala Polivalentă a devenit o gaură neagră în bugetul județului, consumând într-un interval de doar un an, între 2021 și 2022, o sumă exorbitantă de peste 156 de mii de euro. Acești bani au fost direcționați către lucrări de reparații exterioare și interioare, precum și pentru investiții care au eșuat să-și justifice necesitatea.
Un exemplu elocvent este contractul încheiat pentru înlocuirea ușilor la Sala Polivalentă, evaluat la 188.289 lei fără TVA (echivalentul a 38 mii euro). Un alt aspect deosebit de discutabil este contractul de achiziție a unui ecran piramidal cu leduri, în valoare de 122.400 lei fără TVA (25 mii euro).
Aceste cheltuieli par să fie departe de a aduce un plus semnificativ facilităților oferite de Sala Polivalentă și ridică întrebări fundamentale cu privire la modul în care fondurile publice sunt gestionate și justificate în beneficiul comunității.
Transferuri costisitoare și rezilieri de contracte, o altă serie de erori financiare
Transferurile costisitoare și rezilierile de contracte pentru jucătoare care nu aduc plus valoare echipei reprezintă o altă serie de erori financiare.
Spre exemplu, în martie 2022, Brăila îi plătește 20.000 de euro angolezei Ruth Joao – plus alte taxe de transfer către FRH și EHF, după ce clubul a decis să îi rupă contractul semnat în ianuarie. Nu a jucat nicio secundă la HC Dunarea Brăila.
În mai 2022, Brăila se înțelege cu Ana Paula Rodrigues să rezilieze contractul în schimbul sumei de 20.000 de euro, plătiți de club către jucătoare. Brazilianca semnează cu Craiova din postura de jucătoare liberă de contract.
În iulie 2022, Brăila aduce alte două străine, Kristina Liscevic și Mireya Gonzalez, deși avea lotul plin de străine. Renunță și la macedoneanca Leonida Gichevska, deși aceasta nu a apucat să joace vreo secundă în tricoul Dunării. Suma total plătită de Brăila către FRH pentru transferul tuturor străinelor din lot se ridica astfel la 92.000 de euro.
Total: 132.000 de euro dintr-un foc, bani aruncați pe fereastră, din banii brăilenilor. Adăugați la această sumă taxele de transfer către EHF sau cluburile de proveniență. Alte câteva mii de euro.
Mai sus e vorba doar de sume de transfer! Adăugați comisioanele către impresari și salariile enorme ale sportivelor. Când spunem „enorme,” ne amintim de Mayssa Pessoa, care a jucat din 2021 până anul acesta, în primăvară, încasând lunar un salariu de peste 10.000 de euro. Făcând un calcul simplu, putem observa că Mayssa Pessoa, care nu a jucat adunat nici măcar jumătate dintre meciurile disputate de echipă în perioada respectivă, câștiga într-o lună (din bani publici) cam cât câștigă un brăilean, cu salariu mediu, într-un an.
Credem că este timpul ca CJ Brăila și conducerea HC Dunărea să ofere explicații clare și să își asume responsabilitatea pentru cheltuielile nejustificate. Este timpul să ne asigurăm că banii publici sunt investiți cu responsabilitate pentru binele brăilenilor.